Iemands leven redden? Wat dacht je van stamceldonatie?
Het belang van stamcellen
Bijna iedereen kan zich kandidaat stellen om stamcellen te doneren. Mensen met een levensgevaarlijke ziekte als leukemie vinden somsΒ geen geschikte donor binnen de familie en dan gaan artsen op zoekΒ in de stamceldatabank. Hoe groter die databank, hoe groter de kans op een geschikte match. Stamceltransplantatie is vaak eenΒ laatste redding, dus letterlijk van levensbelang.
Kleine Yannick
Zo is er het verhaal van peutertje Yannick, 1,5 jaar, die een zeldzame kanker heeft en nog steeds geen geschikte stamceldonor vond. Zijn pasgeboren zusje en ouders zijn niet compatibel dus moeten ze hopen op een vrijwillige donor. Het leven van het kleintje ligt in de handen van het lot. Het verhaal van Yannick is een van velen. Intussen tikt de klok verder. Ga dus ’s langs bij het Rode Kruis en laat je overtuigen!
Waarom mensen schrik hebben
Mensen hebben vaak schrik, en dat is begrijpelijk.
In normale omstandigheden kan een persoon slechts één keer in zijn leven stamcellen afstaan. Wanneer je een donor wordt, komt je stamcelprofiel terecht in het Belgisch register van stamceldonors. Je hebt minder dan 1 kans op 50 000 dat je een match vormt met een zieke patiënt. De meesten worden dus nooit in hun leven opgeroepen. Maar eens het zover is, kun je dus een leven redden. Mensen twijfelen nog te vaak omdat ze bang zijn hun stamcellen nodig te hebben voor een eventueel familielid of dichte vrienden.
Die twijfels zijn heel normaal!
Enkel blijft het zo dat hoe meer mensen zich registreren hoe groter de kans ook is dat jouw familielid geholpen wordt. Kijk maar naar de kleine Yannick.
Je hoeft jezelf dus ‘niet te sparen’. Iedereen heeft er meer baat bij wanneer je jezelf vrijwillig kandidaat stelt. Zowel je familielid als een verre onbekende. Momenteel zijn er ‘nog maar’ 47 000 BelgischeΒ donoren.
Uitzondering
In uitzonderlijke gevallen kun je twee keer stamcellen afgeven. Stel dat je ooit je stamcellen gaf aan een zieke onbekende maar dan wordt je kind of een familielid ook ziek. Wanneer dieΒ jouw stamcellen ook nodig heeft,Β dan maken dokters hierop een uitzondering. Maar het komt heel zelden tot nooit voor dat 1 persoon verschillende matchen kan hebben.
Word stamceldonor in vijf stappen
- Meld je aan op www.demaakbaremens.orgΒ via een online formulier. Een medewerker van het donorcentrum van je keuze neemt contact met je op voor een gesprek en meer informatie.
- Na het gesprek kun je een bereidverklaring ondertekenen, waarmee je bevestigt dat je bereid bent om stamcellen te doneren mocht iemand daar nood aan hebben.
- Er wordt een bloedstaal genomen en een medische vragenlijst overlopen. Zo probeert het stamcelteam uit te sluiten of er voor de donor geen medische risico’s verbonden zijn aan de behandeling en of er geen besmettingsgevaar is voor de ontvanger. Zijn er geen afwijkingen? Dan wordt je naam en weefseltype opgenomen in het beveiligde stamcelregister.
- Als een patiΓ«nt stamcellen nodig heeft, dan zullen de stamcelspecialisten het weefseltype van die patiΓ«nt vergelijken met de weefseltypes van alle geregistreerde donoren in het stamcelregister. Als jij een match vormt, word je gecontacteerd door het donorcentrum. Na een gesprek en medisch onderzoek bekijkt men of je effectief in aanmerking komt als donor.
- Gaat de transplantatie door, dan worden je stamcellen geoogst ofwel rechtstreeks uit je beenmerg (onder narcose), ofwel uit je bloed na een stimulatiebehandeling van het beenmerg.
Bloed geven? Niet twijfelen, maar doen!
Vind je een eventuele stamceldonatie toch een te medische ingreep? Geef dan zeker en vast bloed.
Ben je tussen de 18 en 66 jaar en verkeer je in goede gezondheid? Dan kun je bloed, bloedplaatjes of plasma doneren. Op de website van Rode Kruis Vlaanderen kun je een eenvoudig formulier invullen, waarna je wordt gecontacteerd door een medewerker van het Rode Kruis. Je kunt via www.rodekruis.be makkelijk zelf een bloedafnamecentrum in je buurt vinden. En de site biedt ook een eenvoudige checklist die nagaat of je bloed mag geven. Zo vermijd je dat je tevergeefs in het bloedafnamecentrum staat.
Bron: Rode Kruis – Vlaanderen. Dienst voor het Bloed. Beeld: Gettyimages