fietsen
© Getty

Hop, de fiets op: 14 redenen waarom fietsen goed voor je is

Door De Redactie

Fietsen en wandelen is goed voor iedereen, of je nu 7 of 77 bent. Wil je wat vaker in het zadel springen, maar zoek je nog wat motivatie? Doe dan in juni mee aan ’30 dagen minder wagen’ en fiets en wandel er op los met al die duizenden anderen die deelnemen.

14x daarom spring je best vaker je fiets op

Neem jij regelmatig de auto voor korte afstanden? Je bent helaas niet alleen. Daarom is er ’30 dagen minder wagen’, een initiatief om je auto-routine te doorbreken en vaker te voet te gaan, te carpoolen of het openbaar vervoer te nemen… Of wat vaker in het zadel te srpingen natuurlijk, want fietsen heeft heel wat voordelen. Wij zetten er enkele op een rijtje.

1. Fietsen is goed voor je hart en bloedvaten

Wanneer je fietst, wordt je hartritme opgevoerd en gaat het bloed sneller door je aderen stromen. En hoe vlotter die flow verloopt, hoe sneller ook de (goede) voedingsstoffen worden aangevoerd in je lichaam en de (slechte) afvalstoffen worden afgevoerd. Door regelmatig te fietsen zorg je er bovendien voor dat je hart ook in rusttoestand gezonder is. Het is bewezen dat het risico op hart- en vaatziektes gevoelig daalt als je regelmatig (2,5 uur per week) beweegt. En met elke dag twintig minuutjes op de fiets kom je daar al bijna aan.

2. Je verbrandt er (een beetje) vet mee

Wie begint met sporten, doet dat vaak om een beetje gewicht te verliezen. Maar in de praktijk valt dat soms tegen: je gaat vier keer per week een halfuurtje joggen, maar op de weegschaal valt daar niets van te merken. Dat komt omdat je vetverbranding pas op gang komt na 30 minuten inspanning, en pas optimaal werkt na een uurtje. Dat eerste halfuur gaat je lichaam de suikers verbranden die in je bloedbaan zitten, pas later spreekt het je vetreserves aan. Het goede nieuws: fietsen blijkt dé perfecte sport om wel wat vet te verbranden, omdat het minder intensief is en je het dus langer dan een uur kunt volhouden. Het is wel belangrijk dat je aan een bepaalde intensiteit (zo’n 60% van je maximale hartslag) beweegt en dus aan een vrij stevig tempo fietst.

3. Iedereen kan het

Sporten kan behoorlijk belastend zijn voor je gewrichten en zelfs blessures uitlokken. Omdat je gewrichten veel minder last hebben van de zwaartekracht is de kans op blessures bij fietsen laag. Het is dan ook een sport voor iedereen: jong én oud, superfit of een beetje broos in de gewrichten en spieren.

Sportdokter Tom Teulingkx: “Sportartsen zeggen weleens: ‘Uiteindelijk is iedereen veroordeeld tot de fiets’. Dat klinkt misschien negatief, maar het betekent vooral dat je niet eeuwig kunt blijven lopen of voetballen, omdat je lichaam dat met het ouder worden gewoon niet meer aankan. Veel mensen schakelen uiteindelijk over op de fiets om te blijven bewegen, en zien dan een nieuwe wereld voor zich opengaan: ze ontdekken de geneugten van een fietsvakantie, of sluiten zich aan bij een leuke fietsclub. De fiets geeft hun leven vaak een nieuwe geluksboost.”

4. Van fietsen word je fitter

Fietsen is goed voor je conditie: regelmatig een kwartier fietsen (4 à 5 keer per week) verbetert de conditie van een ongetrainde fietser al met 13%. Het houdt bovendien niet alleen je hart gezond, maar is ook een goed middel in de strijd tegen diabetes. Uit onderzoek blijkt dat het beginstadium van diabetes type 2 gestopt of zelfs teruggedraaid kan worden door regelmatig te fietsen.

5. Fietsen zorgt voor minder stress en meer geluk

“Door in de buitenlucht te fietsen, geef je je lichaam en je geest de kans om te ontspannen. Zo komen er endorfines vrij, hét gelukshormoon bij uitstek”

Door in de buitenlucht te fietsen geef je je lichaam én geest de kans om te ontspannen. Daardoor komen er endorfines vrij, hét gelukshormoon bij uitstek. De dosis cortisol in je bloed (oftewel: het stresshormoon) daalt dan weer gevoelig tijdens een fijn fietstochtje.

6. Fietsen lokt je naar buiten

Het is bewezen dat sporten in de buitenlucht voor meer ontspanning en energie zorgt dan binnen sporten. Tijdens het fietsen geniet je ook volop van het natuurlijke zonlicht. Dat is dan weer belangrijk om voldoende vitamine D aan te maken. Tegenwoordig weten we dat bijna iedereen daar een tekort aan heeft, terwijl het een onmisbaar ingrediënt is voor de opbouw van onze botten en de werking van onze spieren.

Sportarts Tom Teulingkx: “Tijdens het fietsen stel je je armen en gezicht bloot aan de zon, waardoor je vitamine D-peil de hoogte ingaat. Al is het op een zonnige dag natuurlijk belangrijk om jezelf ook voldoende in te smeren met zonnecrème.”

7. Het is goed voor het milieu én je portemonnee

Door de fiets in plaats van de auto te nemen, vermijd je veel uitstoot van kwalijke gassen en fijn stof. Zo doe je zowel je medemens als het milieu een plezier! En omdat je fiets níét op dure brandstof rijdt, zal ook je eigen portemonnee er natuurlijk blijer van worden.

8. Het is soms sneller dan de auto

Met je auto de stad in rijden? Dat is vandaag vaak geen pretje meer, zeker niet op een drukke dag. Die files naar de binnenstad rij je fluitend voorbij met je tweewieler. En eenmaal aangekomen zet je je fiets op een gratis parkeerplaats, in plaats van eindeloos te zoeken naar een (dure) parking voor je auto.

9. Fietsen houdt je jong(er)

Uit onderzoek blijkt dat wie drie keer per week 45 minuten fietst, zijn of haar biologische leeftijd met maar liefst 9 jaar kan verlagen. Bewegen in de buitenlucht heeft ook een verjongende werking op je huid. De bloedcirculatie in het huidweefsel neemt toe, waardoor gifstoffen sneller afgevoerd worden. Door de inspanning zul je ook wat strakker in je vel gaan zitten, vooral dan aan je benen en armen. Maar ook hier geldt weer: goed insmeren is de boodschap, want tijdens het fietsen (zeker in het voorjaar, als je huid nog maar weinig zon heeft gezien) voel je vaak niet dat je verbrandt. En dat doet je huid er net veel ouder uitzien …

10. Fietsen is een goede training voor je hersenen

“Fietsen houdt je lichaam én je brein jong, want onderweg krijg je allerlei prikkels binnen uit je omgeving”

Wetenschappers zijn er ondertussen zeker van dat fietsen, en bewegen in het algemeen, oudere mensen beschermt tegen dementie. Sportarts Tom Teulingkx: “Ook voor je hersenen geldt: use it or lose it. Als we ouder worden, sterven onze hersencellen langzaam af. Vasculaire dementie is een type dementie waarbij die cellen sneller afsterven doordat er te weinig bloedvoorziening in de hersenen is. Dat proces kun je tegengaan door regelmatig te bewegen. Fietsen houdt je brein ook nog op een andere manier jong, want onderweg krijg je voortdurend allerlei prikkels binnen uit je omgeving. Die zijn een goede training voor je geheugen, dat daardoor soepeler zal blijven werken.”

11. Je bouwt er spiermassa mee op

Door te fietsen bouw je de spieren in je rug, buik, bovenbenen en billen op, waardoor ook je algemene houding (bv. tijdens het zitten of wandelen) erop vooruitgaat. En, je staat er misschien niet bij stil, maar fietsen is ook goed voor je armspieren, die tijdens het fietsen voortdurend onder spanning staan.

12. Het is goed voor je weerstand

Door regelmatig te fietsen ben je beter gewapend tegen aanvallen van bacteriën en virussenSportarts Tom Teulingkx: “Sommige mensen zijn bang dat ze, als ze in de regen of koude fietsen, sneller een verkoudheid zullen oplopen. Maar dat klopt niet: verkoudheden doe je op door in een warme ruimte met veel mensen dicht op elkaar te zitten. Dan loop je dus meer kans op een verkoudheid dan wanneer je in je eentje, zelfs bij slecht weer, de fiets neemt.”

13. Je slaapt er beter van

Wie overdag een uurtje sport, zal ’s nachts meestal beter slapen. Let wel op dat je niet te laat op de avond intensief gaat fietsen, want dat kan net het tegenovergestelde effect op je nachtrust hebben.

14. Fietsen doe je vaak samen

Of je nu wekelijks met een vriend(in) gaat fietsen of af en toe een tochtje met het gezin maakt: fietsen is dé ideale manier om samen op een ontspannen manier buiten te zijn. En omdat je zelf het tempo bepaalt, valt het ook perfect te combineren met een gezellige babbel. Sportarts Tom Teulinkgx: “Op dat vlak is fietsen echt een win-winsport: je komt meer onder de mensen, maar je zult het ook langer blijven doen omdat je vaak in gezelschap fietst. We merken dat die sociale factor heel belangrijk is voor veel mensen om een sport vol te houden.” Voorlopig moet je het met één sportmaatje op een afstand van 1,5 meter doen, maar na de coronacrisis kun je weer fijn in groep fietsen. Iets om naar uit te kijken, toch?

Fietsfans aan het woord: daarom fietsen zij vaak!

Fietsen helpt Kathleen om haar hoofd leeg te maken na een moeilijke werkdag

Kathleen (39): “Ik werk als oncologisch verpleegkundige en neem elke dag de fiets naar het werk. Zo’n ritje helpt me mijn hoofd leeg te maken na een drukke of emotionele werkdag. Ook verplaatsingen dichter bij huis probeer ik zoveel mogelijk met de fiets te doen. Ik fiets wel elektrisch, maar dat trekt me vaak over de streep om de fiets te nemen in plaats van gemakshalve in de auto te springen.”

Isabelle herstelde sneller van haar borstkanker dankzij haar fiets

Isabelle (43): “Ik heb altijd graag gefietst. Ik fiets naar het werk en in mijn vrije tijd zit ik vaak op mijn mountainbike of mijn koersfiets. Zes jaar geleden kreeg ik de diagnose van borstkanker. Daarna werd fietsen voor mij nog belangrijker: het hielp me om te stoppen met piekeren en me over te geven aan de pracht van de natuur. Het gaf me ook energie, als ik die zo moeilijk ergens anders vond. Eerlijk? Ik zou niet meer zonder mijn fietsen kunnen!”

Ann ruilde haar auto in voor een elektrische fiets

Ann (48): “Ik gebruik al een tijdje een elektrische fiets om naar mijn werk te rijden. Begin dit jaar heb ik zelfs mijn auto verkocht, omdat die toch maar stond te verroesten. Dat ik daarmee ook het klimaat een handje help, voelt natuurlijk extra goed.

Meer gezonde tips:

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."