7 lekkere restaurants aan zee volgens onze redactie
Een dagje of weekendje aan zee is altijd leuk! En daar hoort natuurlijk ook een lekker etentje bij. Maar welk restaurant kies je dan? Onze redactie tipt je de lekkerste adresjes, stuk voor stuk uitgetest!
1. Snuif de Franse en Italiaanse sfeer op in La Stalla, Oostende
In La Stalla kun je genieten van Franse en Italiaanse specialiteiten met huisgemaakte deegwaren, maar ook vlees- en visgerechten staan op het menu. De naam La Stalla is Italiaans voor een oude schuur voor paarden en daar is ook het gezellige interieur op gebaseerd. Je kunt het restaurant terugvinden in een zijstraat van het centrum van Oostende, dicht bij het winkelcentrum en het strand.
Redactrice Femke: “Ik ben hier al zo vaak geweest! Ik ben echt fan, en zeker van de versgebakken broodjes”.
2. Proef de wereldkeuken bij Onism, Blankenberge
Onism, dat betekent: het besef dat je in je leven maar een klein deeltje van de wereld zult zien. En dát is nu net wat restaurant Onism wil verhelpen. Zij brengen de wereld naar je toe aan de hand van smaken, beleving en interieur aan de zeedijk van Blankenberge. Het vaste menu is vers, seizoensgebonden en verandert regelmatig.
“Het restaurant heeft een uniek concept én ze kregen een 13,5 van Gault & Millau!”, aldus redactrice Birte.
3. Beleef het provencegevoel in Kommilfoo, De Panne
Restaurant-brasserie Kommilfoo bevindt zich in het hartje van De Panne. Kommilfoo werd 17 jaar geleden opgericht door chef Dominique die steeds met dagverse producten werkt. In de zomer kun je genieten van een provencegevoel op het terras van het restaurant. Wie graag blijft overnachten, kan ook een kamer huren met ontbijt en restaurantservice.
Videoproducer Kirsty geeft Kommilfoo een 10 op 10: “Zeer verse producten van de beste kwaliteit”.
4. Geniet van traditionele pizza’s in Port Basil, Zeebrugge
In pizzeria Port Basil geniet je van de echte, Italiaanse keuken. Port Basil vindt zijn thuisbasis in de leegstaande panden van de oude vismijn in Zeebrugge. De panden werden gerenoveerd tot een restaurant vol Napelse sfeer.
“In Port Basil vind je de lekkerste pizza van de kust!”, verzekert lifestyleredactrice Carine ons.
5. Combineer vlees en vis in ’t Marmietje, Nieuwpoort
In restaurant ’t Marmietje, dat in het midden van de zeedijk ligt, kun je genieten van een groot assortiment aan vlees dat gegrild wordt of gebakken in hoeveboter. Door zijn opleiding tot slager zijn grillen, kruiden en marineren overduidelijk dé passies van chef Patrick, en dat proef je ook in zijn gerechten. Maar ook vis, zoals kabeljauw en sliptong, staat vast op het menu. De grootste specialiteit van ’t Marmietje zijn de Zeeuwse mosselen die steeds vers en volgens een oud recept gemaakt worden.
“’t Marmietje heeft echt de beste mosselen van de zeedijk, superlekker!”, vindt redactrice Ellen.
6. Rol zelf je kroketten in Madam Kroket, Oostende
Met vijftien verschillende kroketten is Madam Kroket in Oostende the place to be als je van kroketten houdt. Wat ooit begon als een kleine zaak die leverde aan de horeca, is nu uitgegroeid tot een eigen winkel waar je ter plaatse ook kunt eten. Wie graag zelf eens kroketten rolt én opeet, kan een workshop volgen met een rondleiding bij Madam Kroket.
Libelle Mama-redactrice Marieke: “Mijn zus vindt Madam Kroket een toplocatie met dé beste garnaalkroketten”.
7. Ga voor kwaliteitsvlees in Carcasse, Koksijde
In restaurant Carcasse krijg je vlees recht uit slagerij Dierendonck op je bord. Het restaurant en de slagerij werken nauw samen, want ze zijn allebei gelegen in het centrum van Koksijde, vlak naast elkaar. Op het menu staan enkele klassiekers met een eigentijdse twist, maar je kunt er ook proeven van vergeten stukken vlees. Van kop tot staart: niets van het dier gaat hier verloren.
“Ik ben hier zelf nog niet geweest, maar heb er al zóveel goeds over gehoord!”, zegt webredactrice Charlotte.