Schoonheidskuur voor je fiets
Licht
Het kleinste vuilspatje zorgt er alvoor dat je minder zichtbaar bent. Daarom is het belangrijk dat je je licht regelmatig afkuist. Dat gaat het beste met een vochtig doekje en glasreiniger. Is het vuil hardnekkiger? Span dan een papieren zakdoekje over je vingernagel of een keukenmesje en krab het er voorzichtig af.
Stuur
Kuis af en blink op met een vochtige doek. Verwijder roest met een stalen sponsje of schuurpapier. Schuur daarna op met een product tegen corrosie, zo houdt de glans langer aan.
Frame
Met lauwwarm water en mild afwasmiddel – neem liever geen allesreiniger; die kan bij veelvuldig gebruik het frame aantasten – gaat het koetswerk weer mooi blinken. Maak hardnekkige aanslag eerst nat, zodat het wat kan weken. Kuis daarna af met een keukenspons (ketting vermijden). Spoel met water en droog het koetswerk helemaal af. Blink op met kleurloze schoenpoets.
Zadel
Leren zadels vet je in met leervet en blink je goed op. Gel- en kunststofzadels poets je met een vochtige doek. Lastige vlekken verwijder je met glasreiniger. Spoel na met water en wrijf droog.
Banden
Schuim in met een spons en een mild afwasmiddel. Het hardnekkige vuil in de groefjes verwijder je het best met een tandenborstel. Met een tuinslang spoel je de banden en de kader makkelijk af.
Pedalen
De pedalen van je fiets krijgen veel stof en vuil over zich heen, dat zich snel in de groeven vastzet. Maak ze grondig schoon met afwaswater en een tandenborstel, en druppel er na het drogen wat scharnierolie over.
Ketting
Zet je fiets ondersteboven. Leg een vochtig doek op de ketting, hou het licht vast en draai je pedalen achteruit. Smeer intussen de ketting in met kettingolie uit de fietsenwinkel. Druppel de olie aan de binnenkant van de ketting. Overdrijf niet, want te veel olie trekt vuil aan.
Spaken
Poets spaken en velgen met afwaswater en sop het katoog in. Wrijf alles droog en smeer de spaken in met een beetje vaseline om ze te beschermen tegen roest.