Smakelijke citytrip-bestemming
De tv-serie 'De Smaak van de Keyser' hield de afgelopen maanden talrijke kijkers in de ban van het intrigerende levensgeheim van een Hasseltse familie van jenerverstokers. Je kan de serie nu ook (her-)beleven in Hasselt, waar "smaak" een hoofdrol speelt. Net zoals de drie generaties sterke vrouwen in de reeks is Hasselt een stad waar vrouwen zich thuis voelen. Ontdek Hasselt en laat je verrassen door z'n culinaire klemtonen!
Je vindt er op wandelafstand van elkaar stijlvolle boetieks en speciaalzaken, trendy restaurantjes, gezellige terrasjes en tal van verrassende smaaksensaties, van echte Hasseltse speculaas tot en met de typische jenever. Al meer dan 400 jaar heeft Hasselt een nauwe band met de jeneverindustrie. Ter gelegenheid van deze reeks stellen de Hasseltse jeneverstokers hun ultieme smaken voor onder het kwaliteitslabel "De Smaak van de Keyser". De ultieme jenever, die moet zuur, zout, bitter en vooral zoet zijn. Maar bovenal moet hij "de smaak van zuivere liefde bevatten". Dat zegt Helena in 'De Smaak van De Keyser". Gelijk heeft ze. En dat bewijzen de Hasseltse jeneverstokers met het kwaliteitslabel "De Smaak van De Keyser". Degusteer deze jenevers in primeur in de Smaakkamer en het Nationaal jenevermuseum.
Je bezoek aan Hasselt start best in de Smaakkamer in het stadscentrum. In de serie speelde de Smaakkamer een belangrijke rol. Met de kruiden die Helena's grote liefde Alfred haar tijdens de oorlog toestuurde, ging ze in deze smaakkamer op zoek naar de ultieme smaak. In dit onthaalcentrum in de voormalige jeneverstokerij Smeets (Raamstraat 17, dagelijks geopend van 10-18u), kan je terecht voor informatie over de reeks, de bezienswaardigheden van Hasselt en het fort van Eben-Emael, een andere belangrijke locatie in het verhaal. In de Smaakkamer stellen we ook jouw stijlprofiel en smaakprofiel samen. Met het stijlprofiel geeft Katja Retsin je zicht op je eigen kledingstijl. Handig om smaakvol door het leven te gaan en om je shoppingzoektocht in Hasselt tot een goed einde te brengen. Het smaakprofiel, samengesteld door topkok Luc Bellings (van het gelijknamige restaurant "Aan Tafel bij Luc Bellings"), prikkelt dan weer de smaakpapillen. We koppelen je favoriete smaken aan een aantal Limburgse streekproducten… die je dan meteen kunt degusteren. Je smaakprofiel kan je ook online op www.desmaakvandekeyser.be bepalen.
Aan de Smaakkamer vertrekt ook de "Smaakroute", een heerlijke wandeling langs de meest smaakvolle en exclusieve shoppingadresjes in de Hasseltse binnenstad. Op culinair vlak hou je op deze route onder meer halt bij Chocolatier Boon, (www.the-chocolate-experience.be) waar meer dan 13 soorten koffie, 30 soorten thee en 40 soorten warme chocoladedranken op de kaart staan. Je kan de chocolademeester aan het werk zien in het open chocolade-atelier. De route loopt voorts langs de bekende Hasseltse patisserie Cools waar je heerlijk gebak en de echte Hasseltse speculaas – naar een recept van honderdvijftig jaar geleden – kan proeven en speciaalzaak Maes Koffie, waar je nog de échte Hasseltse koffie kunt kopen. De bijgevoegde Smaakpas geeft recht op een degustatie van twee Limburgse streekproducten in de Smaakkamer en een gratis jenevertje in het Nationaal Jenevermuseum. Bovendien maak je kans om voor 250 euro gratis te shoppen in Hasselt. (Kostprijs 4 euro, verkrijgbaar in de Smaakkamer).
Restaurants
Wie uitgebreid wil tafelen is in Hasselt aan het goede adres, want de stad staat bekend voor zijn vele uitstekende restaurants. Lekker aperitieven kan in één van de champagnebars. Een greep uit het aanbod:
- De sterrenzaak "Aan tafel bij Luc Bellings" van de gelijknamige topchef, aan de Hasseltse stadsrand
- "De Goei Goesting", exclusief maar toch toegankelijk. Gelegen op de Hasseltse Zuivelmarkt. Ook een ontbijt behoort tot de mogelijkheden.
- In "Eetboetiek Jürgen" gebeurt alles aan het imposante, glimmende kookfornuis, voor het oog van de klanten. Persoonlijke service staat hier hoog aangeschreven.
Meer info over deze restaurants plus een aantal recepten met streekproducten zijn te vinden in het boek "De Smaak van De Keyser – Anders bekeken" (Lannoo)
Smakelijk Limburg
Maaslandse kruiden en kruidenthee
Kruiden spelen een belangrijke rol in het verhaal van De Smaak van De Keyser. Ook in het Maasland zijn kruiden alomtegenwoordig; je vindt er een aantal typische soorten. Bepaalde horecazaken serveren Maaslandse kruidenthee of gerechten met kruidenzout. Bij de Koetsier in Meeswijk kan je ook kruidenworkshops volgen of de geneugten van een kruidensauna ondervinden.
www.toerismelimburg.be/kruiden , www.dekoetsiermaasmechelen.be
Wijnkasteel van Genoels-Elderen
Het enige wijnkasteel van België ligt in Genoelselderen, te danken aan het specifieke micoklimaat en de vruchtbare ondergrond van deze streek. Dit wijnkasteel produceert jaarlijks maar liefst tachtigduizend flessen chardonnay. Je kan hier de wijngaarden en wijnkelder bezoeken en – uiteraard – de veelvuldig bekroonde wijnen proeven.
www.wijnkasteel.be
Wandelkaart Eben Emael – diverse wandelingen
Het fort van Eben-Emael speelt een sleutelrol in het verhaal van De Smaak van de Keyser. Wil je de geschiedenis van dit fort zelf opsnuiven? Dat kan via een bezoek (na reservatie) aan de bunkers en aan de ondergrondse kazerne, waar de oorlogsspanning nog steeds voelbaar is. Je kan ook kiezen voor een wandeling in openlucht, op het domein van het fort of in het mooie mergellandschap in de omgeving.
De wandelkaart met vier wandelingen is voor 2 euro verkrijgbaar in het fort en in de Smaakkamer.
Het fort zelf is enkel tijdens het weekend geopend vanaf 13u30. Een bezoek, met rondleiding, kost 6 euro. Verplicht te reserveren via www.smaakvandekeyser.be of via de Smaakkamer.
www.fortissimus.be
Eén van de wandelingen in de omgeving voert je langs de mergelgrotten "het Avergat" in Kanne bij Riemst. Hier kan je afdalen in de ondergrondse mergelgrotten, ontstaan door de ontginning van mergelblokken. Elke zondag om 14u, tijdens de zomermaanden elke dag, is er een fascinerende rondleiding gepland in het ondergrondse gangenstelsel, in honderden jaren uitgehouwen onder de heuvels. Op deze locatie worden ook grotchampignons geteeld en een uniek grottenbier gebrouwen.
www.riemst.be
Wandelroutenetwerk Voerstreek en streekproducten
Het Limburgse fietsroutenetwerk is ondertussen welbekend, maar ook voor wandelaars heeft Limburg heel wat te bieden. Het eerste wandelroutenetwerk van de provincie vind je in de Voerstreek, waar de natuur zich van z'n mooiste kant laat zien. Nieuwe en bestaande wandelpaden, in totaal goed voor 124 km, werden verbonden tot een samenhangend netwerk, duidelijk bewegwijzerd via knooppunten. Hou onderweg even halt en proef een Voerens drupke, trip, artisanaal gestookte stroop of de plaatselijk gekweekte forel. De gedetailleerde wandelkaart is voor 7.5 euro verkrijgbaar bij Toerisme Voerstreek of Toerisme Limburg.
www.voerstreek.be
Leven in de brouwerij
In de landelijke regio Limburgse Kempen, in het noorden van Limburg, smaken de streekkazen van bv. ambachtelijke kaasmakerij Catharinadal in Hamont-Achel, het best in combinatie met een plaatselijk biertje. Hier liggen maar liefst 4 brouwerijen: in het uiterste noorden vind je de Sint- Benedictusabdij de Achelse Kluis, waar je de originele trappist, gebrouwen door echte monniken, kan proeven. In Houthalen-Helchteren ligt de hypermoderne Kasteelbrouwerij Ter Dolen, waar een rondleiding of proeverij tot de mogelijkheden behoort. Tegenover familiebrouwerij Martens in Bocholt ligt het Bocholter Brouwerijmuseum, het grootste brouwerijmuseum van Europa. En dan zijn er tot slot nog de bieren van familiebrouwerij Sint-Jozef in Bree.
Achtergrondinfo bij deze onderwerpen is te vinden in het boek "De Smaak van de Keyser – Anders bekeken" (Lannoo).