Snel gerechtje voor drukke dagen: quiche
Op 2 september begint de rush weer: werken, kinderen ophalen van school, snel iets op tafel toveren. Kies een gemakkelijk, gezond én snel gerechtje. Quiche bijvoorbeeld. Culiredactrice Natalie geeft je praktische tips.
Wat heb je nodig als je een quiche wilt maken?
Voor een lekkere quiche heb je niet veel nodig, het is een ideale manier om restjes te verwerken. Je hebt natuurlijk een bakvorm nodig, een basisdeeg zoals blader-of kruimeldeeg en een vulling. Die is meestal op basis van eieren, room of melk. Je voegt zelf groenten, kruiden, vis of vlees naar smaak toe.
Welke bakvorm kies je?
Er zijn verschillende types op de markt: flexibele vormen, van aardewerk, kunststof, metalen en ook kunststoffen vormen met anti-kleeflaag. Die hoef je zelfs niet meer in te boteren. In elk type heb je ook verschillende vormen; traditioneel rond, rechthoekig, ovaal, vierkant, klein of groot. Vormen in aardewerk of metaal geleiden beter de warmte en je krijgt er sneller een krokante bodem en korst mee.
Bekleed je de bakvorm met papier? Met boter?
Bij de kunststof vormen met anti-kleeflaag kun je de vorm zo bekleden met het deeg. Bij aardewerken vormen gebruik je best altijd boter of bakpapier. Bakpapier gebruik je ook om de vorm eerst voor te bakken. Dat kun je best doen bij een natte vulling ( groenten die veel vocht afgeven als prei). Voorbakken of blind bakken doe je zo: je legt het deeg in een (beboterde) bakvorm, bekleed het met bakpapier en vult het met gedroogde erwten of speciale bakparels. Dan schuif je het 15 minuten in de voorverwarmde oven op ± 180°C. Zo is de bodem al 'n beetje gaar voor je er de vulling op stort. De gedroogde erwten kun je niet meer gebruiken om te koken, maar bewaar ze in een weckpot, zo heb je ze altijd bij de hand.
Wat voor deeg koop je? Of maak je het beter zelf?
Je kunt het deeg zelf maken, maar als het snel moet gaan, koop je beter kant-en-klaar deeg. Dat vind je in de koelafdeling in de supermarkt. Je kunt kiezen uit bladerdeeg, kruimeldeeg, als het eens wat specialer mag ook filodeeg….
En dan mag je daar gewoon alle restjes ingieten?
Groenten als broccoli of prei kun je best eerst even stomen, blancheren of aanfruiten voor je ze op de bodem legt. Dan vul je aan met eitjes, opgeklopt met room, melk, op smaak gebracht met kruiden, geraspte kaas,enzovoort….Afwerken doe je met spekblokjes, gerookte zalm enzovoort… Eigenlijk is een quiche de ideale manier om restjes te verwerken.
En eet je dat nu koud of warm? En eet je er nog iets bij?
Lauw, loud of warm: best is dat je 'm de dag zelf nog opsmult, het deeg kan na herhaaldelijk opwarmen een beetje week worden, en dat is niet meer zo lekker. Lekker met een seizoenssalade met topingrediënten van het moment.