
Texel met kinderen: de leukste tips en activiteiten
Je hoeft niet per se naar Ibiza, Kreta of Tenerife voor een eilandgevoel. Wat dacht je bijvoorbeeld van Texel? Redactrice Birte bezocht het Nederlandse Waddeneiland met haar zoon Dex.
Met een lengte van twintig en een breedte van acht kilometer is Texel het grootste van de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Het eiland telt zeven dorpen, veertig (jawel) officiële natuurgebieden en welgeteld één kruispunt met verkeerslichten. Rust en ruimte overheersen hier en daarom ben ik al jarenlang fan.
Tegelijkertijd valt er op Texel heel wat te beleven. Toen ik het eiland de vorige keer bezocht, regende het gedurende drie dagen pijpenstelen. Deze keer hebben Dex en ik meer geluk. Wanneer ik na een overtocht van twintig minuten met mijn wagen van de veerboot rijd, schijnt er een zalige lentezon. Texel, wij zijn er klaar voor!
7 tips voor een weekendje Texel met kinderen
1. Den Burg
Den Burg is het grootste dorp van Texel en ook de woonplaats van bijna de helft van alle Texelaars. Om onze trip op gepaste wijze af te trappen, wil ik een Skuumkoppe drinken. Dat is een donker tarwebier dat wordt gebrouwen door de Texelse Bierbrouwerij.
Op aanraden van de VVV, de toeristische dienst van het eiland, drink ik mijn biertje bij De Smulpot, een gezellig hotel en café in het centrum van Den Burg. Op het overdekte terras is het heerlijk mensenkijken en Dex en ik genieten van onze drankjes en een grote portie bitterballen (wat anders?).
Telkens wanneer ik Texel bezoek, spring ik in Den Burg ook even binnen bij Winkel op Texel. In deze kleurrijke zaak verkoopt eigenares Marina Jimmink decoratie, speelgoed en accessoires van merken als Rice en Sticky Lemon. En ook nu kom ik niet met lege handen buiten, want ik koop een kleurrijke plaid voor mezelf en een Lego-figuurtje van Pokémon voor Dex.
We sluiten onze dag af bij strandpaviljoen Peek aan Zee, net buiten Den Burg. Ik op het terras met zicht op zee, een cocktail en een zalige aperoplank, Dex met zijn voetjes in het zand. Eilandgevoel? Check!
2. Texel vanuit de lucht
De volgende ochtend worden we om 10 uur verwacht bij Tessel Air. Zoals de naam al doet vermoeden, organiseert dit bedrijf rondvluchten en parachutesprongen boven het eiland. Dat laatste is ons iets te avontuurlijk, dus kiezen we voor een rondvlucht van een halfuur. Ik heb last van hoogtevrees en wanneer ik de kleine vliegtuigjes van Tessel Air zie, zakt de moed me in de schoenen. Dat geldt gelukkig niet voor Dex, die vol zelfvertrouwen plaatsneemt in de stoel naast piloot Aldert.
Het volgende halfuur kijken we onze ogen uit. Aldert vliegt met ons van de ene kant van het eiland naar de andere en legt enthousiast uit wat we allemaal zien. Wanneer we op een zandbank tussen Texel en Vlieland zeehondjes spotten, vergeet ik mijn hoogtevrees. Voor eventjes toch, want de landing is best hobbelig maar Dex’ enthousiasme maakt alles goed.
3. Schapen (en cavia’s) knuffelen
Grappig weetje: op Texel wonen net zoveel schapen als mensen. Bij Schapenboerderij Texel, bijvoorbeeld, worden jaarlijks meer dan duizend lammetjes geboren. De boerderij is dagelijks geopend voor bezoekers en geeft je de kans om kennis te maken met meer dan 25 schapensoorten. Kijken mag en aankomen ook, want in de knuffelhoek van de boerderij kunnen kinderen – onder toezicht, weliswaar – naar hartenlust knuffelen met lammetjes, cavia’s en kippen. Dex verliest zijn hart al snel aan een schattige cavia, die hij Vlekje doopt.
4. Oosterend
Wanneer ik Dex heb overtuigd om afscheid te nemen van Vlekje, begeven we ons naar de oostkust van het eiland. In het pittoreske dorpje Oosterend is het heerlijk wandelen door de smalle straatjes rond de centraal gelegen Maartenskerk.
5. Oudeschild
Even verderop langs de kust ligt Oudeschild. Het enige dorp van Texel dat rechtstreeks aan zee ligt, is niet zo pittoresk als Oosterend, maar je kunt er wél heerlijk verse vis kopen en proeven. Dat laten wij ons geen twee keer zeggen. Bij Vispaleis en Rokerij Van der Star bestellen we een grote portie kibbeling met tartaar, die we met veel smaak op het terras oppeuzelen.
6. Maritiem- en Juttersmuseum Flora
Nog een aanrader wanneer je Texel bezoekt met kinderen: Maritiem- en Juttersmuseum Flora. Dit museum werd in 1962 opgericht door strandjutter Jan Uitgeest en herbergt Texelse strandvondsten van de voorbije tachtig jaar. Van reddingsboeien en brieven aan geliefden over televisies: je vindt het hier allemaal en valt van de ene verbazing in de andere. Buiten wordt zelfs een oude duikboot tentoongesteld.
7. Eierland
We sluiten onze driedaagse Texel af op het noordelijkste punt van het eiland. Daar staat Eierland, oftewel de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over de Noordzee kunt uitkijken. Een wenteltrap met 118 tredes brengt je naar boven. Een hele klim, maar het uitzicht op onder andere Vlieland is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend en het perfecte einde van onze driedaagse reis.
Op de terugweg naar de veerboot slaan we op de hoofdweg van het eiland nog even rechtsaf. Dex wilt bij Schapenboerderij Texel immers nog even afscheid nemen van zijn lievelingscavia. Vlekje (en Texel!), we keren zeker nog een keer terug!
3 heerlijke strandpaviljoenen op Texel
Texel grossiert in charmante strandpaviljoenen. Onze drie favorieten:
1. Peek aan Zee
Onze absolute favoriet. Peek aan Zee is sinds het voorjaar van 2024 gevestigd in het strandpaviljoen bij Paal 15. Hier kun je terecht voor lunch en diner, maar in de namiddag ook voor iets zoets of een heerlijke borrelplank (getest en goedgekeurd!). Is het fris? Dan is het binnen zalig zitten rond het knapperende haardvuur.
2. Kaap Noord
Kaap Noord vind je in De Cocksdorp en is het meest noordelijk gelegen strandpaviljoen van Texel. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op Vlieland. Tip: je kunt hier ook zeehonden spotten.
3. Paal 9
Vlak bij Den Hoorn ligt dan weer het meest zuidelijk gelegen strandpaviljoen van Texel. Paal 9 werd enkele jaren geleden compleet vernieuwd. Daarbij werd zoveel mogelijk gekozen voor duurzame materialen. Bovendien worden in de keuken ook zoveel mogelijk lokale producten gebruikt.
Ook naar Texel?
- ERHEEN: Vanuit de Nederlandse stad Den Helder, op zo’n drie uur rijden van Antwerpen, vertrekt er tussen 6.30 en 21.30 uur elk uur een ferry naar Texel. In het hoogseizoen is dat elk halfuur. Je koopt een ticket voor een personenwagen vanaf € 28,30. Je kunt de veerboot niet reserveren, maar wij namen hem al meerdere keren en dat liep telkens erg vlot. Info: teso.nl
- VERBLIJF: Wij logeerden in een duurzame villa in park Buytenplaats, net buiten De Koog. Vanaf € 78,30 p.p. per nacht (elke villa is geschikt voor 6 personen). Info: texel.net
In Nationaal Park Duinen van Texel vind je dan weer kampeerterrein Woud, waar je terechtkunt met je eigen tent of camper, maar ook een tiny house of lodge kunt huren. Info: woudtexel.nl - OPENBAAR VERVOER: Het openbaar vervoer op Texel bestaat uit een bus die op vaste tijden rijdt en kleine busjes die je moet reserveren. De vaste buslijn rijdt tussen de Veerhaven, Den Burg en De Koog. Voor alle andere bestemmingen op het eiland kun je een klein busje reserveren.
- INFO: texelhopper.nl. Met maar liefst 140 kilometer aan verharde fietspaden is Texel uiteraard ook een uitstekende fietsbestemming. Neem dus gerust je eigen tweewieler mee of huur er eentje via fietsenoptexel.nl.
- GOED OM TE WETEN: Vanaf midden mei tot september kun je met rederij De Vriendschap van Texel naar Vlieland, het kleinste bewoonde Waddeneiland, varen. Reserveren vanaf Texel is verplicht en doe je het best minstens een week op voorhand. Info: waddenveer.nl
- HANDIGE WEBSITE: Meer informatie over vervoer van en naar, evenementen en accommodaties op het eiland vind je op texel.net, de website van VVV Texel.
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!