Tips tegen gebroken nachten
Slecht slapende baby's kunnen je slaappatroon danig verstoren. Jaren van onderbroken nachten kunnen ervoor zorgen dat je er zelf niet meer in slaagt om door te slapen, zelfs als je kind dat intussen wél doet.
Het probleem: een geconditioneerde slaapstoornis
Veel jonge mama’s en papa’s kennen het fenomeen van gebroken nachten: je vertrouwde slaapritme moet eraan geloven omdat je er ’s nachts een paar keer uit moet voor de baby. Als die situatie te lang aanhoudt, loop je het risico een geconditioneerde slaapstoornis te ontwikkelen. Als je ’s avonds naar bed gaat, ga je ervan uit dat je die nacht een paar keer wakker zult worden. Je lichaam heeft inmiddels verkeerde gewoontes aangeleerd. En die blijven er in zitten, ook al hoef je niet meer op te staan.
Is slaapmedicatie een goeie oplossing?
Ja en nee. Slaapmedicatie onderdrukt de symptomen wel, maar de conditionering blijft bestaan. Wanneer je stopt met de medicatie, zul je dus weer slecht slapen. Een betere oplossing is cognitieve gedragstherapie.
Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?
Een van de elementen van deze behandeling is de zogenaamde slaaprestrictie. Dit werkt als volgt: de uren die je in bed doorbrengt worden beperkt tot je kunt doorslapen. Zodra dat lukt, wordt de bedtijd beetje bij beetje uitgebreid. Een ander belangrijk onderdeel is dat je je bed en je slaapkamer – die je inmiddels associeert met wakker liggen – opnieuw leert koppelen aan rust en slapen. Hierbij is het belangrijk dat je niet langer dan dertig minuten wakker ligt in bed. Sta op en ga in een andere kamer iets ontspannends doen. Lees een stripverhaal of luister naar rustige muziek en keer pas terug naar bed als je je slaperig voelt. Merk je dat je gedachten je uit je slaap houden? Hou een piekerschrift bij waarin je een paar uur voor je gaat slapen je dag overloopt.