Uitstap van de week: boswandeling in de Vlaamse Ardennen
Elke week stellen we je een uitstap voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: wandelen door het Oost-Vlaamse Kluisbos.
Een bos op een berg
In de zomer is het 300 hectare grote Kluisbos, op de 141 meter hoge Kluisberg, heerlijk voor een schaduwrijke tocht. Maar ook in de winter is dit een aantrekkelijke wandelplek. Tijd voor een korte, gezinsvriendelijke wandeling van een paar uurtjes door dit statige beukenbos.
We starten aan de Torendreef in noordoostelijke richting. Na zoβn kilometer zie je rechts van het pad βPeetje en Meetjeβ: een constructie van grote stenen die doet denken aan prehistorische dolmen. Toen de deksteen nog een stuk lager lag, leek het alsof de stenen gezellig samen lagen te keuvelen, vandaar de bijnaam. Volgens de overlevering hebben druΓ―den hier ooit offerrituelen uitgevoerd. De realiteit is waarschijnlijk iets nuchterder: waarschijnlijk zijn het restanten van de vroegere ijzerwinning hier.
Vlak bij knooppunt 2 ligt de Liefdesbron, een idyllisch plekje. Wie hier pootjebaadt, zou binnen het jaar de liefde van zijn leven vinden. Wel fris in deze tijd van het jaar β¦ Het verhaal van die druΓ―des is mistig, maar de Vierschaar die je daarna ontmoet, was wel degelijk een plek waar ooit recht werd gesproken. Het gebouw dat er staat is een B&B, een populaire trekpleister waar het ook op winterse zondagen gezellig zitten is bij de vuurkorven. Momenteel is er een takeaway waar je drankjes en een hapje kunt krijgen op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddagen en de hele vakantieperiode.
Van hier wandelen we de taalgrens over langs een voormalige steengroeve, waar de verschillende bodemlagen nog zichtbaar zijn. Even verderop kom je in de Rue la CavΓ©e, een waardevolle holle weg richting Amougies, uitgesleten door menselijk verkeer. Van hieruit kijk je uit over het Pays des Collines. Bijna aan het eind, tussen knooppunten 33 en 7, kan je naar de Toren stappen, het hoogste punt van de Kluisberg, ooit gebouwd als uitkijkpost. Nog iets verder zie je een prehistorische grafheuvel of tumulus. Deze plek mag je wel enkel met een gids bezoeken.
Meer uitgestippelde wandelingen in Oost-Vlaanderen vind je hier.
Praktische info:
- Vertrekpunt: Torendreef, 9690 Ruien
- Afstand: 6,4 km
- Periode:Β altijd
- Traject: knooppunten 7 – 2 – 8 – 53 – 60 – 39 – 37 – 32 – 33 – 7
- Extra info: een pdf van de kaart en deΒ gpx-file kun je hier downloaden. Je kunt er ook een brochure met Oost-Vlaamse boswandelingen bestellen, waarin deze route is opgenomen.
Coverbeeld: Getty Images.
Heel veel toeristische bestemmingen zijn wegens de coronamaatregelen gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer kunnen wandelen. Integendeel, dat is een kerngezonde activiteit, als je de regels in acht neemt die jeΒ hierΒ vindt. Met een bijkomende vraag: toon zowel bij het eventueel parkeren van je auto als op de wandelroute respect voor de bewoners en je mederecreanten. Heel veel wandelplezier!
Meer leuke wandelingen:
- Herfstwandeling van de week: ravotten in Ravels
- Herfstwandeling van de week: de beken van Wachtebeke
- Herfstwandeling van de week: tussen hei en abdij
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!