Uitstap van de week: slenterend en spelend door het Muziekbos
Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week stappen we in Oost-Vlaanderen een stukje taalgrens af in de Vlaamse Ardennen. Ook leuk voor kinderen!
Een taalgrens is geen wandelgrens
De coronamaatregelen rond uitstappen, het bezoeken van musea en horeca en dergelijke zijn sterk versoepeld. Hier vind je de meest recente regelingen. Natuur en Bos geeft hier nog richtlijnen bij uitstappen door natuurgebied. Bij eventuele stopplaatsen geven we de link mee, zodat je kunt zien of er op deze plek nog beperkingen gelden. Klik er zeker even op voor je vertrekt.
De taalgrens: politiek belangrijk, maar als wandelaar merk je het alleen als je de dorpjes binnenstapt. En bovendien de mensen aanspreekt, want noch aan de omgeving, noch aan de stijl van die dorpjes zie je veel verschil. In Oost-Vlaanderen loopt ook het knooppuntennetwerk gewoon door over die grens, zodat uitstappen plannen makkelijk is. Wij kozen een van de uitgestippelde taalgrenswandelingen, de Heksenroute. Die is zo genoemd naar een oud heksenverhaal dat verbonden is aan het Waalse dorpje Elzele, nu Ellezelles.
We starten bij Bistro Boekzitting, aan de rand van het Muziekbos. βBoekβ is beuk, en dat slaat op een eeuwenoude boom die hier tot de jaren 70 nog stond. Ooit werd hier, zoals dat eeuwenlang overal gebeurde aan grote bomen, recht gesproken. Vandaag komen vooral kinderen hier aan hun trekken in het speelbos met natuurlijke spelelementen. Er staat een gloednieuwe picknickbank voor ouders die een oogje in het zeil willen houden.
Wij stappen door, langs heerlijk landelijke wegen de taalgrens over. In Brasserie des lΓ©gendes brouwen ze de Quintineβ dat is de naam van de heks uit Ellezelle β maar ook de Hercule. Want ook de beroemde detective Hercule PoirotΒ (of de man die voor hem model stond) zou in deze streek geboren zijn, in 1850. Je kunt deze biertjes hier proeven in Au Chaudron des LΓ©gendes. Of fluks naar het centrum van Ellezelles wandelen, bekend door de jaarlijkse heksensabbat ter nagedachtenis van de van hekserij beschuldigde Quintine dele Clisserie, die hier in 1610 op de brandstapel belandde. Ze was niet de eerste, en lang niet de enige: met haar werd onder meer ook Agnesse de la Plache geΓ«xecuteerd, een vrouw vanβ¦ 80 jaar!
We steken weer de taalgrens over naar de IJsmolenhoeve, aan de voet van de βKanariebergβ, zoals de Muziekberg hier wordt genoemd. Alweer een brasserie, met ook een avonturenparcours en een leuke kinderboerderij. Als je een hele dag hebt uitgetrokken voor deze uitstap, heb je ruim de tijd om de kids de kans te geven zich helemaal uit te leven. Stap je door, dan kom je aan kapel Lorette, waar een relikwie van O.-L.-Vrouw van Loreto wordt bewaard. Naar dat Italiaanse dorpje zouden engelen in de 13de eeuw het huis van Maria hebben geΓ―mporteerd vanuit Nazareth. Se non Γ¨ vero, Γ¨ ben trovatoβ¦
Volgende passage: het meer dan 100 hectare grote Muziekbos op de Muziekberg. βMuziekβ is het Keltische woord voor moeras. Op onze weg (tussen knooppunten 58 en 35), rechts in het bos, komen we de beroemde Geuzentoren tegen, waar er genoeg zitplaats is om even uit te blazen voor we op weg gaan naar de microbrouwerij Keun. De Keun is er in vier variΓ«teiten (Sterk Bruin, Tripel Saison, SpΓ©ciale Goud en CafΓ© Noir) en, heel bijzonder, wordt gemaakt met de hop die muzikant-brouwer Gert Keunen zelf verbouwt! Na afspraak krijg je er een rondleiding en op zaterdagmiddag koop je het bier aan de poort van de brouwerij. In ons geval klimmen we nog even door naar het vertrekpunt, Bistro Boekzitting. Hier kun je in het zonnetje op het terras behalve de Keun een heleboel andere heerlijke bieren uit de Vlaamse Ardennen proeven, eventueel bij een snelle hap of een volledig gastronomisch menu.
Meer weten?
De heksenwandeling is één van de vijf uitgestippelde Oost-Vlaamse taalgrensroutes. Hier vind je meer info, en ook de mogelijkheid om de wandelgids ‘5 taalgrensroutes’ (β¬ 5) te bestellen. Die is ook interessant voor meerdaagse uitstappen. Een beschrijving van de Heksenwandeling vind je hier.
Praktische info
- Vertrekpunt:Β Bistro Boekzitting, Boekzitting 26, 9600 Ronse
- Afstand: Β 14 km
- Periode: altijd
- Traject: knooppuntenΒ 35 β 32 β 93 β 7 β 40 β 10 β 82 β 12 β 87 β 83 β 92 β 91 β 58 β 35 β 36
- Extra info: een pdf van de wandelkaart en een gpx-file voor gps kun je hier downloaden
Coverbeeld: een glimp van de Geuzentoren op de Heksenroute. (c) David Samyn
Nog meer fijne wandeltips:
- Uitstap van de week: een West-Vlaamse bergwandeling
- Zonder hindernissen: dΓ© perfecte wandeling met je rolstoel
- Wandeltip: 4x de natuur ontdekken langs vlonderpaden
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!