Uitstap van de week: stappen en snoepen in Overijse
Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week maken we een snoepreisje door wat ooit dé druivenstreek van België was.
De Vlaams-Brabantse tro(t)s
De coronamaatregelen rond uitstappen, het bezoeken van musea en horeca en dergelijke zijn sterk versoepeld. Hier vind je de meest recente regelingen op dat vlak. Natuur en Bos geeft hier nog richtlijnen bij uitstappen door natuurgebied. Bij eventuele stopplaatsen geven we de link mee, zodat je kunt zien of er op deze plek nog beperkingen gelden. Klik er zeker even op voor je vertrekt.
De streek van het Vlaams-Brabantse Overijse werd vroeger het ‘glazen dorp’ genoemd. Hier stonden toen 35.000 (jawel!) serres, de meeste voor druiven. Dat lijkt vandaag onwaarschijnlijk, nu die sappige lekkernij massaal uit heel Zuid-Europa wordt ingevoerd. Maar ooit was de druif hier koningin.
In de weinige serres die vandaag nog overblijven, worden nu nog enkel tafeldruiven van de allerhoogste kwaliteit gekweekt. En je kunt ze ter plekke kopen. Kortom: de wandeling van deze week, amper 6 km lang, is eigenlijk gewoon een excuus om alles over die beroemde Belgische druif met het donslaagje te leren en vooral: ze te proeven. Augustus en september zijn daarvoor de perfecte maanden.
We starten meteen op de juiste plek: het Bezoekerscentrum Dru!f in Overijse. Wij popelen om op pad te gaan, dus zullen we het pas straks bij de aankomst verkennen.
We drentelen naar Domein Solheide. Op dit demonstratie- en voorlichtingsbedrijf kom je alles te weten over de druiventeelt. Het bezoek is gratis, een rondleiding (na afspraak) kost je € 30. Dat druiventelers vaak rijkelui waren, zie je hier aan de knappe ‘serristenvilla’ die boven het landschap uittorent. Zo vind je er in deze streek een heleboel. Op Solheide krijgen professionele druivenkwekers cursussen en ondersteuning, en in de serres wordt plantgoed van streekeigen druivensoorten gekweekt.
Over verharde weg stappen we door naar het noorden. Algauw komen we op het hoogste punt van de uitstap: we zijn gestegen van 60 tot 106 meter. Van hieraf gaat het enkel bergaf. Letterlijk, dan, want even verder passeren we langs de straffe serres van Roland Vanderkelen. Dé plek om in augustus en september (opgelet: verkoop alleen in de namiddag!) zelf je druiventros te kiezen en mee naar huis te nemen – of stilletjes onderweg te verorberen, natuurlijk! Rondkijken in de serre mag altijd, als je geluk hebt en er is wat tijd geeft Roland er wat uitleg bij.
Voor een echte rondleiding (in de voormiddag) maak je best een afspraak. Vanaf nu zitten we in landelijk, open gebied en stappen we een eind door de velden over onverharde weg en langs een plukje bos. Onze afdaling, ook al is ze een beetje kronkelig, heeft een einddoel: het heerlijk rustgevende dal van de IJse-rivier. Vanaf hier stappen we een flink eind langs het water. Vlak voor we weer in Overijse aankomen, stappen we nog over een dreef langs het Kasteel van IJse, vandaag gebruikt als schooltje.
Terug naar ons vertrekpunt, waar we nu rustig de tijd nemen om Bezoekerscentrum Dru!f grondig te bekijken. In de toeristische onthaalruimte verneem je alles over de ontspanningsmogelijkheden, culturele en gastronomische troeven van de streek. Niet alleen voor volwassenen, want Dru!f heeft ook een interactieve tentoonstelling met actieve spelletjes voor kinderen. En voor een hapje of drankje kun je, toch als het toegelaten is (raadpleeg vooraf de links, zie hieronder!) in taverne Den Bonten Os op het gelijkvloers, of elders in het mooie gemeentecentrum.
Meer weten?
Alles over wandelen in de provincie Vlaams-Brabant vind je hier. Er is een brochure Zuid-Dijleland (€ 6) met het wandelknooppuntennetwerk van deze streek en ook alle door de provincie uitgestippelde wandeltrajecten. Je bestelt ze hier. Wandelbrochures van andere streken en het gratis wandelboek #dewandelprovincie kun je hier verkrijgen.
Praktische info
- Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Dru!f, Waversesteenweg 2, 3090 Overijse
- Afstand: 6 km
- Periode: altijd
- Traject: knooppunten 328 – 327 – 318 – 319 – 316 – 317 – 32 – 31 – 30 – 3 – 328
- Extra info: een pdf van de wandelkaart en een gpx-file voor gps kun je hier downloaden
Coverbeeld: Stappen tussen de serres van Solheide. (c) Lander Loeckx / toerisme Vlaams-Brabant
Nog meer wandelplezier:
- Fietsen en wandelen met je kinderen doe je tijdens deze meerdaagse trips
- Wandelen in de zomer: ontdek de mooiste wandelingen in ons Libelle Wandelpakket!
- Wandelen en picknicken in de Vlaamse Ardennen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!