De juiste bescherming op de fiets: hoe kies je een veilige fietshelm?
Een veilige fietshelm is een absolute must om je goed beschermd in het verkeer te begeven. Maar waar moet je zoal op letten? Wij geven je alle tips mee om de juiste keuze te maken.
Is een fietshelm verplicht?
Hoewel het al tot heel wat discussie leidde, is het in BelgiΓ« tot op hedenΒ niet verplicht een fietshelm te dragen. Wel is het zeker voor kinderen, ouderen en wielertoeristen een absolute must. In andere landen zoals Frankrijk kun je een fikse boete krijgen als je kind geen helm draagt.
Zijn alle fietshelmen veilig?
Jammer genoeg niet. Uit recent onderzoek van Test Aankoop en de universiteit van Straatsburg bleek dat lang niet alle fietshelmen veilig genoeg zijn, zΓ©lfs als ze volledig conform de Europese normen (EN1080 voor kinderhelmen en EN1078) zijn. Sommige helmen bieden bijvoorbeeld te weinig ondersteuning bij zijdelings vallen. Test Aankoop vraagt dan ook al geruime tijd om deze normen bij te sturen, zodat elke consument zeker is van een veilige aankoop.
Een veilige fietshelm voor jezelf (en je kinderen): hier moet je op letten
Zorg dat de helm goed aansluit
Een fietshelm moet goed aansluiten op je hoofd. De helm mag niet verschuiven als je naar voor, achter, links of rechts beweegt. Koop een fietshelm dus ook nooit op de groei.
Om te weten of de fietshelmΒ de juiste maatΒ heeft, kun je volgende test doen. PlaatsΒ twee vingersΒ boven de wenkbrauwen van je kinderen: tot daar mag de onderkant van de helm komen. DeΒ riemenΒ moeten een βVβ vormen net onder het oorlelletje. EnΒ onder de kinΒ moet het riempje plat liggen.
Past de helm?
De pasvorm van je helm is het belangrijkste. De helm moet niet alleen aansluiten, maar moet ook comfortabel blijven zitten. Je zal ‘m immers geregeld dragen.
Controleer de riemen
Kijk na of de sluitingen van de riempjes voldoende weerstand geven als je er even aan trekt. De sluiting moet mooi vast blijven zitten. Verder is het ook belangrijk dat de riempjes niet tΓ© strak zitten, want dat kan dan weer net voor verwondingen zorgen.
Voldoende verluchting
Bovenaan je helm moeten er voldoende koelgaten aanwezig zijn. Op die manier is het veel aangenamer om je helm langer te dragen en toch geen last te hebben van te veel transpiratie.
Moet je een fietshelm ooit vervangen?
Een fietshelm heb je niet voor het leven. Ook een helm is dus na verloop van tijd aan vervanging toe. Na vijf jaar koop je best een nieuw exemplaar. Maar ook als je al eerder slijtage begint op te merken, of nadat je gevallen bent, is het belangrijk om de fietshelm te vervangen. Na een val kan je helm immers binnenin beschadigd zijn, zonder dat je er iets van merkt.
Bron: VRT NWS, Fietsersbond
Tijd voor wat fietsplezier!
- Uitstap van de week: zoeven door de zeewind langs de Westkustfietsroute
- Fietstocht met een extraatje: zeldzame dieren spotten in Zwalm
- 15 fietsuitstapjes in eigen land: kies jouw route
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!