Getipt door buitenlandse reisgidsen: 10 verborgen plekjes in België
Ongekende musea, unieke fietsroutes, geheime tuinen, … Buitenlandse reisgidsen verbazen zich vaak over ons landje. “Hoe zou iemand België ooit saai kunnen vinden?” vraagt Lonely Planet zich terecht af.
10 bijzondere adresjes in België volgens reisgidsen
1. De brug van Vroenhoven
Diep in Limburg, op een boogscheut van de Nederlandse grens, overspant een slanke brug het Albertkanaal. Dagelijks steken duizenden automobilisten het water over, zonder zich te realiseren dat onder de brug nog een complete wereld schuilgaat. De brug huisvest namelijk een bunker, twee musea en een amfitheater, bijna onzichtbaar tussen wegdek en water.
De brug van Vroenhoven is er een met een beladen geschiedenis, want precies op deze plaats begon voor België de Tweede Wereldoorlog op 10 mei 1940. In het belevingscentrum WO II word je ondergedompeld in het oorlogsverhaal en beleven bezoekers de invasie van uur tot uur door de ogen van soldaten en burgers. Behalve dit belevingscentrum over de slag bij Vroenhoven is er in het opmerkelijke bouwwerk ook plaats voor een belevingscentrum voor de binnenvaart én een brasserie met de toepasselijke naam Onder de Brug. Maar het meest onverwachte onderdeel van de brug is toch het amfitheater dat in de zijkant van het bouwwerk is uitgespaard. Het theater biedt plaats aan zo’n duizend toeschouwers en is inmiddels ook ontdekt als locatie voor modeshoots, trouwfoto’s en lifestyle-vlogs.
Meer info vind je hier.
2. De toren van Eben-Ezer
Eben-Emael, een slaperig Waals dorpje vlak over de taalgrens, is de thuisbasis van twee markante bouwwerken. Het ene is het Fort van Eben-Emael, het grootste fort van België. Het andere is de toren van Eben-Ezer, met erbovenop vier grote gebeeldhouwde gevleugelde dieren (een stier, een leeuw, een adelaar en een sfinx).
Deze verrassende toren is het levenswerk van Marcel Garcet, zelfverklaard pacifist, anarchist, architect, schrijver en filosoof. Garcet, een steenhouwer in de nabijgelegen vuursteengroeve van Lixhe, richtte zijn toren op als een ‘monument voor de wereldvrede’. De naam Eben-Ezer verwijst naar de plaats waar Samuel volgens de Bijbel een steen oprichtte om de teruggevonden vrede te symboliseren. De amateurarchitect werkte maar liefst vijftien jaar aan de toren, die hij niet alleen zelf ontwierp, maar ook steen voor steen opbouwde.
Meer info vind je hier.
3. De begraafplaats van Laken
Het Père-Lachaise van Brussel, zo wordt de begraafplaats van Laken weleens genoemd. Een brok funerair erfgoed, en niet eens zozeer om wat er zich allemaal bovengronds afspeelt (hoewel het kerkhof opvallend veel monumentale graven telt). Wat de begraafplaats van Laken echt uniek maakt, zijn de ondergrondse grafgalerijen van ruim een hectare groot.
Destijds waren het de eerste grafgalerijen in Noord-Europa. Meer dan 4500 lichamen rusten hier, waaronder dat van Emile Bockstael. Hij was de schepen van Openbare Werken die in 1875 de opdracht gaf voor de bouw ervan. Het kerkhof kampte namelijk met een nijpend plaatstekort. De oplossing lag niet boven, maar onder de grond: tunnels met aan weerskanten op elkaar gestapelde grafcellen die tot 1928 onophoudelijk werden uitgebreid. Het oudste deel is in neoklassieke stijl opgetrokken, de laatste galerijen in art-decostijl. Na jaren van verval en verwaarlozing (en een gedeeltelijke sluiting) werden de ondergrondse grafgalerijen na een grondige renovatie in 2017 weer opengesteld voor het publiek.
Adres: Onze-Lieve-Vrouwvoorplein, Brussel. Open van dinsdag tot zondag, van 8.30 tot 16 uur.
4. Verbeke Foundation
In haast elke buitenlandse reisgids over België wordt enthousiast gewag gemaakt van de Verbeke Foundation in het Oost-Vlaamse Kemzeke. “Een van de vreemdste plekken in België”, klinkt het. Tegelijkertijd een van de meest interessante. De opmerkelijke kunstsite langs de E34 laat zich nog het best omschrijven als een ‘plek om op avontuur te gaan’. De afgedankte treinstellen (waarvan er eentje op en neer rijdt), zorgvuldig gestapelde containers (een kunstwerk van Jacobus Kloppenburg) en een immense blauwe vaas vormen de etalage van de grootste particuliere kunstcollectie van België. Het resultaat van de verzamelwoede van Geert Verbeke, die de loodsen van zijn voormalige transportbedrijf omtoverde tot unieke expositieruimtes.
In tegenstelling tot de steriele omgeving die veel musea kenmerkt, is de Verbeke Foundation bewust ‘onaf’. Kunstenaars kunnen er in residentie verblijven en grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar af. Hierdoor ziet de Foundation er elke dag anders uit, zoals een ademend organisme. Met zijn twaalf hectare natuurgebied vol monumentale kunstwerken en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation een van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa.
Meer info vind je hier.
5. Museum to Scale 1/7
Het Antwerpse Museum to Scale 1/7 heeft een collectie waar elke museumdirecteur zijn vingers van zou aflikken. Alleen zijn de kunstwerken nogal aan de kleine kant. Logisch, want het zijn miniatuurversies van beroemde originelen, verkleind tot schaal 1:7. Werken van René Magritte, Jan Fabre en Pierre Alechinsky zijn, samen met de zaal waarin ze hangen, ineengekrompen, als meubelen in een poppenhuis.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
In totaal telt het museum meer dan honderd minimuseumzalen, uitgewerkt door evenveel Belgische kunstenaars. Deze grootse reeks kwam tot stand onder impuls van galeriehouder Ronny Van de Velde en biedt een verbluffend overzicht van de beeldende kunstscène sinds de jaren 60. Na exposities in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel, in het Baker Museum in Naples (Florida), in de Kunsthal in Rotterdam en in de Fondazione Ghisla in Locarno kreeg Museum to Scale 1/7 een permanente plek op de Universiteit Antwerpen.
Adres: Rodestraat 14, Antwerpen. Vrij toegankelijk op weekdagen tot 18 uur.
6. Citadel van Namen
Een ‘topkeuze’ voor toeristen in België – volgens Lonely Planet tenminste – is de Citadel
van Namen, het machtige fort dat het symbool is geworden van de Waalse stad. De Citadel, overigens een van de grootste burchten van Europa, ligt op een 100 meter hoge heuvel, op een strategische plek waar de Samber en de Maas samenvloeien.
Een bezoek begin je het best in het nieuwe bezoekerscentrum, gevestigd in de voormalige Terra Nova-kazerne. Je wordt er meegenomen op een reis door 2000 jaar Europese geschiedenis. Daarna wacht een van de hoogtepunten: een tocht door het ondergrondse gangenstelsel, dat door Napoleon ooit het ‘mierrennest van Europa’ werd genoemd, omwille van het imposante ondergrondse netwerk. De Citadel van Namen herbergt bovendien een prachtig groengebied van 80 hectare, dat uitzicht biedt op de Waalse hoofdstad en de Maasvallei.
Meer info vind je hier.
7. De abdij van Aulne
De grootse bouwwerken van weleer liggen er vandaag nog als ruïnes bij. Daar kun je om rouwen, maar wanneer je rondloopt tussen de restanten van de eeuwenoude abdij van Aulne, voel je ongetwijfeld ook een rust over je neerdalen. De combinatie van de natuur die haar plaats (gedeeltelijk) opnieuw inneemt en de herinnering aan lang vervlogen tijden, zorgt voor een bijna mystieke sfeer in het Henegouwse dorp Gozée.
De abdij bevindt zich in een steile vallei op de rechteroever van de Samber, die ook wel de ‘Vallei van de Vrede’ genoemd wordt. De plek is een oase van rust, perfect geschikt voor lange wandelingen en mooie fietstochten. Via didactische panelen langs de openluchtroute ontdek je de geschiedenis van de abdij en het leven van de cisterciënzermonniken. Om je uitstap af te ronden, bezoek je de Brasserie du Val de Sambre, gelegen in de oude 18de-eeuwse stallen, waar je echte Belgische abdijbieren kunt proeven.
Meer info vind je hier.
8. De scheepslift van Strépy-Thieu
Twintig jaar (en honderden miljoenen euro’s) nam de constructie van deze uitzonderlijke scheepslift in beslag. Toen het bouwwerk in 2002 uiteindelijk was afgewerkt, dreigde het al snel uit te groeien tot een van de Belgische ‘Grote nutteloze werken’. Het technologische hoogstandje in Henegouwen was immers bedoeld om gigantische binnenvaartschepen in een mum van tijd omhoog of omlaag te tillen.
Helaas viel kort na de voltooiing de kolen- en staalindustrie in de Borinage stil. De vrachtschepen op het Centrumkanaal schitterden door afwezigheid. Uiteindelijk lijkt het kanaal, en dus ook de scheepslift, toch zijn nut te bewijzen als volwaardig alternatief voor dichtgeslibde wegen. Bovendien is de 102 meter hoge lift – de op één na grootste ter wereld – een fantastische bezienswaardigheid. Toeristen weten de megalomane toren al tien jaar te vinden en ook de pleziervaart heeft de reus ontdekt – nergens op het water kun je met je boot zo’n pretparkachtige ervaring ondergaan.
Meer info vind je hier.
9. Het Kruinenpad
Dat er in Limburg gefietst en gewandeld kan worden door het water (Bokrijk) en door de bomen (Bosland), weet ondertussen heel de wereld. Het haast even indrukwekkende Kruinenpad in Maasmechelen is verrassend genoeg minder gekend. Dit hooggelegen stalen wandelpad slingert als een luchtbrug tussen de kruinen van de bomen en biedt een uniek uitzicht het over ‘mijnverzakkingsgebied’.
Door het instorten van oude mijngangen is de grond op veel plaatsen een slordige tien meter omlaag gestort. Als gevolg daarvan vloeit bijvoorbeeld het water van de Vrietselbeek terug naar de bron in plaats van naar de Maas. Indien dat water niet voortdurend weggepompt werd, zou het verzakte Eisden (deelgemeente van Maasmechelen) onder water lopen. De bewoners bedachten een manier om van de mijnverzakking een toeristische attractie te maken en hun idee mondde uit in Het Kruinenpad.
Adres: Gelegen tussen Fietsknooppunt 55 en 48 aan de Zuid-Willemsvaart in Maasmechelen. Let op: momenteel is het Kruinenpad niet bereikbaar door werken. Meer info vind je hier.
10. Matongé
In lijstjes met de meest iconische wijken in België mag Matongé, de kleurrijke Afrikaanse buurt van Brussel, niet ontbreken. Matongé, vernoemd naar een wijk in Kinshasa, ontstond door de aanwezigheid van het Maison Africaine, waar de Congolese studenten verbleven en elkaar ontmoetten vanaf de jaren 50. L’Union des femmes coloniales bereidde de echtgenotes van kolonisten voor op hun vertrek naar Congo, om hun man te vervoegen. De grote reis werd in de Matongéwijk voorbereid.
Anno 2022 is Matongé een microkosmos met een veelheid aan typisch Afrikaanse activiteiten. Zo vind je er de beste saka saka (een Centraal-Afrikaans gerecht op basis van cassavebladeren), tal van gespecialiseerde kapsalons en kruidenierswinkels met tropisch fruit en tropische groenten. De ideale plek voor een wereldreis in eigen land. Matongé bruist van het leven, vooral in de zomermaanden, dankzij een hele rist cafés en restaurants.
Nog meer verborgen plekjes in België ontdekken?
‘De gekste plek van België’
De gekste plek van België, geschreven door de Nederlander Jeroen van der Spek (uitgeverij Lias), bevat 111 bizarre locaties en hun bijzondere verhaal. Bestellen via Standaard Boekhandel of bol.com, € 17,95.
‘Hidden Belgium’
Hidden Belgium en 100 Belgian icons, allebei van de Schotse journalist Derek Blyth (uitgeverij Luster). Derek woont al meer dan 25 jaar in België en heeft een hele verzameling toffe gidsen over België en Belgische steden op zijn palmares. Bestellen via Luster, Standaard Boekhandel of bol.com, € 19,95.
‘Lonely Planet’
Lonely Planet Belgium & Luxemburg, volgestouwd met praktische info, bekende beziens- waardigheden, geheime plekken en up-to-date advies. Bestellen via Lonely Planet, € 15,99.
Bron: Libelle 15/2021 – Tekst: Sebastiaan Bedaux – Foto’s: o.a. Monique van Endert en Westtoer
ONTDEK OOK DEZE BELGISCHE PARELTJES:
- Wandelzoektocht in Tongeren: ontdek alles over de oudste stad van België
- Plantentuinen in België: 9x wegdromen tussen de mooiste groene plekjes
- Uitstap met je tiener: 9x instagramwaardige plekjes in ‘vergeten België’
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!