Vijf vragen aan Karel Pardaens van Fitfixers
1. Nadat ik bevallen ben van mijn zoontje, woog ik ruim 83 kilo: een ramp! Aangezien ik grote problemen heb met mijn rug (ik ben er vorige week aan geopereerd), mag ik niet intensief sporten. Ik let op mijn voeding, maar weeg toch nog te veel. Hoe kan ik, op een rugsparende manier, toch nog 10 kilogram kwijtraken?
Karel Pardaens: “Ik zou deze mevrouw aanraden om rugschool te gaan volgen: dat is een aangepast programma met verschillende oefeningen voor de rug. Door middel van ‘stabilisatieoefeningen’ kweek je op een voorzichtige manier een stevig spiercorset rond de wervelzuil. Die spieren rond de ruggegraat zijn ook spreekwoordelijk je ‘ruggegraat’, het is dΓ© basis om later sportief iets te gaan opbouwen. Je moet eerst dit spiercorset opbouwen vooraleer je andere sporten begint te doen, anders wordt je wervelkolom te zwaar belast. Je huisdokter of kinesitherapeut kan je doorverwijzen naar de dichtsbijzijnde rugschool.”
2. Ik ben 54 jaar en zou graag een tiental kilogram kwijt willen, maar het lukt me niet. Ik zou wat meer moeten bewegen, maar dan liefst iets wat ik thuis kan doen. Ik kan het moeilijk verkroppen dat mijn lichaam ouder wordt.
Karel Pardaens: “Eerst en vooral: door te sporten blijf je zichtbaar Γ©n inwendig langer jong. Het loont dus zeker de moeite! Je kunt bijvoorbeeld thuis oefenen op de hometrainer – terwijl je naar tv kijkt, bijvoorbeeld – en er zijn tegenwoordig nog een heleboel andere fitnesstoestellen te koop waar je thuis op kunt trainen: een step, crosstrainer, powerplate… Daarnaast kun je ook gaan wandelen of joggen (afhankelijk van je gewicht, want bij overgewicht kan joggen te zwaar belastend zijn voor met name je knieΓ«n), en doe vooral zo veel mogelijk verplaatsingen te voet of met de fiets. Probeer zoveel mogelijk fysieke activiteit te integreren in je dagelijks leven, dat scheelt een slok op de borrel. Echt vermageren zul je hierdoor niet doen, maar het heeft zeker een invloed op je gezondheid.”
3. Ik ben 1.60 m groot en mollig, altijd al geweest. Als ik dieet, val ik af op de verkeerde plaatsen (mijn gezicht en mijn borsten). Kan ik gericht afvallen (dus op bepaalde plaatsen), zonder alle zoet te moeten laten?
Karel Pardaens: “De plaatsen waar je vet opstapelt zijn genetisch bepaald: daar heb je dus niet veel aan te zeggen. Op die plaatsen val je ook het moeilijkste af. Laat je niks wijsmaken: methodes die garanderen dat je afvalt op de plaatsen die jij wilt, zijn absolute nonsens. Van buikspieroefeningen bijvoorbeeld krijg je normaal gezien geen platte buik. Er is maar één gezonde boodschap: globaal afvallen. De plaatsen waar je het eerst vet afzet, daar zul je ook het hardst voor moeten werken om dat vet weer te laten verdwijnen. Typische zones voor vrouwen zijn de dijen, voor mannen de buik. Verwacht geen wonderen van sport: de combinatie gezond eten Γ©n bewegen zorgt ervoor dat je afvalt. En alle zoet laten is heus niet nodig: je lichaam verbruikt vooral koolhydraten (‘suikers’) en vetten tijdens een inspanning. Ze zijn een belangrijke bron van energie. Een koekje mag dus best. Natuurlijk zijn extremen uit den boze, maar een dieet zonder een ‘zonde’ af en toe houdt niemand vol.”
4. Ik heb een crosstrainer gekocht, om vet te verbranden. Maar hoe weet ik wat ik juist moet doen om mijn doel te bereiken?
Karel Pardaens: “Zoals bij elke inspanning, zal je ook op een crosstrainer vetten verbranden. Wanneer je je oefeningen relatief rustig uitvoert – als je een hartslagmeter gebruikt zul je zien dat je hartslag redelijk laag blijft – verbrandt je lichaam relatief meer vetten dan koolhydraten. Rustig trainen is dus een goede manier om vetten te lijf te gaan, maar toch mag je af en toe best eens intensiever oefenen: bij een hoge hartslag verbruik je meer calorieΓ«n, dus ook meer vetten (al is het procentuele aantal lager). Bovendien is je af en toe eens goed uitleven gewoon plezanter, Γ©n goed voor je gewicht.”
5. Ik zit de hele dag voor mijn pc. ’s Avonds voel ik me te moe om nog naar de fitness te gaan. Welke oefeningen kan ik doen voor mijn pc? Zonder dat de collega’s me vies aankijken…
Karel Pardaens: “Deze mevrouw heeft het over een heel ander soort vermoeidheid: mentale vermoeidheid. Als je een goede fysieke conditie hebt, zul je minder snel mentaal moe worden. Probeer dus de vicieuze cirkel te doorbreken en ga af en toe toch eens naar de fitness: je zult je alleen maar beter gaan voelen. Loop wel niet te hard van stapel: bouw progressief je conditie op. Hoe meer je traint, hoe beter het gaat. Daarbij kun je natuurlijk ook wat oefeningen doen voor je pc, bijvoorbeeld stretching of wat krachtoefeningen: probeer je met je handen op je stoel eens omhoog te duwen. Probeer ook je rug wat te sparen, want te veel zitten is niet goed voor je rug. Loop af en toe eens rond, haal een printje uit de printer of loop, in plaats van je collega te mailen, langs z’n bureau. Da’s bovendien goed voor je concentratie.”
Wie is Karel Pardaens?
Karel is een van de coaches van Fitfixers. Hij is inspanningsfysioloog, bewegingscoach en triatleet. Meer info over Karel en het Fitfixersprogramma vind je hier.