Voorbereiden op een fietsvakantie: 7 handige tips
Wil je graag op fietsvakantie maar heb je geen idee hoe je je moet voorbereiden? Heidi De Koninck van reisorganisatie Zuiderhuis geeft enkele handige tips.
Je voorbereiden op een fietsvakantie doe je zo
1. Informeer je bij een reisorganisatie
Als je nog nooit op fietsvakantie bent geweest of je hebt geen idee op welke bestemming je wilt gaan fietsen, is het aangeraden om je te gaan informeren bij een gespecialiseerde reisorganisatie zoals Zuiderhuis, VOS Travel, TUI, …
Zij stippelen voor jou de route uit en buigen zich over praktische zaken zoals bagagevervoer en overnachtingen. Uiteraard kun je je fietsvakantie ook volledig zelf uitstippelen, al vraagt dat iets meer opzoekwerk en voorbereiding.
2. Kies je fiets
Qua reisvoertuig heb je twee opties: je eigen fiets meenemen of ter plekke een fiets huren.
Je kunt perfect met je eigen fiets op fietsvakantie gaan (op je eigen fiets zit je immers altijd beter!), al hou je best rekening met het type reis dat je gaat maken:
- Voor een recreatieve fietsvakantie is een (elektrische) stads- of trekkingsfiets ideaal. Zeker als je met de auto naar je bestemming rijdt, is zo’n fiets makkelijk mee te nemen.
- Ga je met het vliegtuig? Dan is beter om voor een sportieve/avontuurlijke fietsvakantie je eigen fiets mee te nemen (bv. een mountainbike), voor een recreatieve reis is het dan weer makkelijker om ter plekke een fiets te huren.
- Op sommige bestemmingen is er geen optie om fietsen te huren, omdat de lokale fietsen niet goed genoeg zijn. Je neemt dan je eigen fiets mee.
Huur je liever ter plekke een fiets, denk dan even na of je liever je eigen pedalen (bijvoorbeeld klikpedalen) of eigen zadel meeneemt en bekijk wat mogelijk is bij de reis- of fietsverhuurorganisatie. Geef ook zeker je afmetingen door aan de organisatie, zodat zij een fiets kunnen uitkiezen die perfect is voor jouw lengte en lichaamsbouw.
3. Zorg dat je fiets in orde is
Neem je je eigen fiets mee op fietsvakantie, zorg dan dat die volledig in orde is alvorens je vertrekt. Breng hem nog snel even binnen bij de fietsenmaker voor een eventueel onderhoud.
Zorg er ook voor dat je fiets goed is afgesteld. Ofwel gebeurde dat al wanneer je je fiets kocht, ofwel laat je een bike-fitting doen bij de fietsenwinkel. Juist op je fiets zitten is erg belangrijk voor je lichaamshouding, zeker wanneer je dagen achter elkaar grotere afstanden gaat afleggen. Staan er flink wat hoogtemeters op het programma, zorg dan dat je versnellingen in orde zijn.
4. Voorzie geschikte kledij
De juiste kleding zorgt ervoor dat je comfortabel bent tijdens het fietsen. Voorzie zeker een goede fietsbroek en een fietshelm. Hoe je de juiste fietshelm kiest, lees je hier.
Kijk ook naar het klimaat van je bestemming: voorzie regenkledij of juist dunnere sportkledij voor warmere bestemmingen. Boek je je fietsvakantie bij een reisorganisatie, dan krijg je doorgaans een handig inpaklijstje met aanbevelingen qua kledij.
5. Fiets jezelf fit
Voor je op fietsvakantie vertrekt, zorg je best dat je conditie op peil is. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de reis, fiets je de afstanden best al eens op voorhand. Misschien zit je nu al één à twee keer per week op je fiets, maar onderschat vooral niet hoe zwaar het is om verschillende dagen na elkaar te fietsen.
Fiets bijvoorbeeld elke avond een uurtje of twee of maak in het weekend twee dagen na elkaar een langere tocht. Zo raakt je lichaam al gewend aan een paar dagen na elkaar in het zadel te zitten. Oefen eventueel ook op hoogtemeters.
6. Voorzie powervoeding voor onderweg
Goede voeding is belangrijk wanneer je elke dag sport. Afhankelijk van jouw eetbehoeftes en de intensiteit van je reis neem je best wat extra tussendoortjes mee voor onderweg, zoals een sportreep, suikerwafel, banaan, … Je weet nooit wanneer je plots een dipje krijgt en wat extra suikers kunt gebruiken.
Afhankelijk van je reis, bestel je voor ’s middags een lunchpakket bij het hotel, is er bevoorrading onderweg (bij een groepsreis) of kom je restaurantjes tegen waar je even kunt opladen. Zorg ook zeker dat je tussendoor genoeg water drinkt.
7. Wees voorbereid op pech onderweg
Op de fiets kun je altijd iets voorhebben, neem dus zeker een EHBO-kitje mee. Stop daarin ook de belangrijkste benodigdheden voor je fiets, zoals een extra binnenband.
Heb je nog nooit een binnenband vervangen of een ketting terug op een fiets gelegd? Probeer het op voorhand al eens uit (eventueel aan de hand van YouTube-filmpjes) zodat je weet wat te doen in geval van nood.
De reisorganisatie zal je ook een fiche meegeven met noodnummers. Sla de lokale noodnummers eventueel al op in je gsm voor de zekerheid.
Met dank aan Heidi De Koninck van Zuiderhuis en Carlos Deprez van VOS Travel.
Helemaal klaar om te vertrekken?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!