Voorjaarsfietsen: 9x fietsroutes met heerlijke tussenstops
De lente is in ’t land. Tijd om weer op het zadel te springen, en al dat voorjaarsmoois al trappend te bewonderen. Met deze idyllische fietslussen beleef je onvergetelijke fietsdagen. En hoewel de coronamaatregelen nog steeds kunnen veranderen, geven we je met plezier ook wat leuke en overheerlijke adresjes mee!
9 lentefrisse fietsroutes: voorjaarsfietsen op z’n best!
Op een idyllisch jaagpad tussen Mechelen en Leuven
68 km, vlak
De Dijlevallei-fietsroute is de mooiste dagverbinding tussen de twee historische steden Mechelen en Leuven, en laat je zowel genieten van de oevers van de rivier de Dijle als van het jaagpad naast het kanaal. Die laatste waterweg dateert uit de 18de eeuw en kwam tot stand met behulp van de centjes van keizerin Maria Theresia. Het leukste als je in Mechelen van start gaat, is het onmiddellijke besef dat er heel veel rustige en verkeersvrije paden op je weg liggen. Onderweg kom je onder meer authentieke 18de-eeuwse sluizen tegen, enkele kleurrijke jachthaventjes en een resem verleidelijke terrasjes bij het water.
Leuke stop: In het originele sashuis van Tildonk (Haacht) vind je nu CafΓ© Maritime, een charmante taverne, met ruime terrassen vooraan en achteraan, die je als fietser zin geeft om af te stappen en er eentje te drinken.
Vertrek: Recreatiecentrum De Nekker (Mechelen) of Provinciedomein Kessel-Lo (Leuven) β’ CoΓΆrdinaten en kaart: toerismevlaamsbrabant.be/producten/fietsen/fietsproducten/dijlevalleiroute
Zalig trappen door het Zoerselbos
32 km, vlak
Waar proef je het voorjaarsontwaken beter dan in een bos? De Loteling-fietsroute toont je de lente in alle geuren en kleuren terwijl je door de bossen van het residentiΓ«le Zoersel en door dorpen zoals Pulle en Pulderbos peddelt. Het Zoerselbos is een natuurreservaat van 400 hectare en huisvest bovendien een van de meest authentieke bruine cafΓ©s van de provincie Antwerpen. Meer dan 150 jaar terugkeren in de tijd, het kan echt nog.
Leuke stop: Rokerig, donker, landelijk, met een stoof en open haard: dat is de sfeer die je overvalt in βt Boshuisje. Deze oude boerderij werd beroemd door het boek ‘de Loteling’ van Hendrik Conscience, want de schrijver deed in de Antwerpse Voorkempen inspiratie op voor zijn verhaal. Zowel de streekcharcuterie als de uitgebreide bierkaart zijn hier top.
Vertrek: Aan de kerk van Zoersel. (knooppunt 54) β’ CoΓΆrdinaten: Knooppunten 54-55-92-93-94-95-04-96-97-17-15-02-05-06-07-91-54
Vijf sierlijke kastelen in één fietstocht
32 km, licht glooiend
Gloednieuw in Vlaams-Brabant: het Groene Gordel-fietsnetwerk. Een van de blikvangers is zeker de nieuwe βSierlijke Zennetochtβ, die je tijdens één fietstocht vijf sierlijke kastelen in het Pajottenland laat verkennen. Echt gebeurd: honderd jaar geleden schonk een markiezin met de fabelachtige naam Marie Arconati-Visconti haar buitenverblijf aan de Belgische staat. Dat romantische droomkasteel (het kasteel van Gaasbeek in Lennik) is het tot de verbeelding sprekende vertrekpunt van dit fietstraject dat je verder nog langs o.a. een rozentuin, een lambiekbrouwerij, het stoere kasteel van Beersel, de Zennebeemden en het museum Felix De Boeck voert.
Leuke stop: In de Engelse tuin van Kasteeldomein Groenenberg kijk je je ogen uit op de uitgestrekte grasvelden, gebogen bosranden en grote collectie azalea’s, hortensia’s en rododendrons.
Vertrek: Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, Lennik. (knooppunt 23) β’ CoΓΆrdinaten: knooppunten 23-71-72-70-66-67-62-63-82-84-68-89-20-21-23, toerismevlaamsbrabant.be/fietsen
Langs kaarsrechte bomenrijen aan de Damse Vaart
47 km, vlak
Het geweldige aan deze fietstocht in de buurt van Damme en Meetjesland is de resem postkaartplaatjes op het traject. Daar zitten de idyllische waterwegen natuurlijk voor veel tussen. Zoals het Schipdonkkanaal, bijgenaamd ‘de Stinker’, omdat vroeger de stinkende geur van het drijvende vlas dat uit Kortrijk kwam uit het Leiewater opsteeg. En natuurlijk de rustgevende Damse Vaart, die in al zijn kaarsrechte glorie zo uit een speelfilm zou kunnen komen.
Vertrek: Sint-Annazwembad, Gidsenlaan 1, Maldegem. (knooppunt 10) β’ CoΓΆrdinaten: knooppunten 10-8-2-1-66-65-15-82-63-60-71-6-34-92-22-67-63-82-58-56-5-6-15-13-10
Dwars door het water in Bokrijk
23km, vlak
De niet te missen voorjaarsklassieker: fietsen door het vijverlandschap van Bokrijk, een unieke beleving waarbij je letterlijk onder de waterspiegel duikt. Het kan via een miniroute van 6 kilometer, maar in deze langere versie van 23 km, in combinatie met een uitje in Hasselt. Vanuit de Limburgse provinciehoofdstad gaat het via het jaagpad langs het Albertkanaal naar natuurgebied De Wijers met tientallen vijvers en waterpartijen. Aan knooppunt 91 gaat het dan richting ‘Fietsen door het water’.
Vertrek: Japanse Tuin, Gouverneur Verwilghensingel 15, Hasselt β’ CoΓΆrdinaten: knooppunten 97-96-95-91-243-98-97
Heuvels op en dalen door in Voeren
39 km, klimmend en dalend
De Voerstreek, een stukje Limburg dat aan drie kanten omgeven is door de provincie Luik, is met zijn vele fruitbomen heerlijk om in de lente te ontdekken. Het is af en toe flink op de trappers staan in deze glooiende streek, maar je wordt beloond met prachtige vergezichten met bossen, weides, boerderijen en pittoreske vakwerkhuizen. Tussen knooppunt 425 en 424 ligt de viskwekerij van Sint-Pieters-Voeren. De oudste viskwekerij van BelgiΓ« huist in de voormalige commanderie van de Duitse Ridderorde, een prachtige historische site. De regenboogforellen worden volgens een eeuwenoude methode gekweekt in kristalhelder bronwater dat achter in het kasteelpark uit de bron van de Voer stroomt. Ze worden voor je ogen uit het water gevist en op je bord geserveerd. Maar je kunt ze ook kraakvers mee naar huis nemen om in te vriezen.
Vertrek: Bezoekerscentrum βs Gravenvoeren, Pley 13, Voeren β’ CoΓΆrdinaten: knooppunten 431-430-429-428-427-426-425-424-423-422-421-420-77-76-78-100-431
Met een biertje bij de brugdraaier in Dendermonde
38 km, vlak
De Reuzenroute in Dendermonde voert je langs heerlijke natuurplekjes waar je de lente Γ©cht kunt proeven. Van het centrum van de Ros Beiaard-stad gaat het naar omliggende landelijke gemeentes zoals Appels en Oudegem, en dan verder naar Schoonaarde. De groene oevers van de Schelde en de schilderachtige oevers van de Dender vormen een bijzonder pittoresk achtergronddecor. Echt veel gemotoriseerd verkeer kom je tijdens je fietstocht niet tegen, heerlijk!
Leuke stop: Vlak naast de Schelde in Berlare huist ’t Oud Brughuys, waar ooit de brugdraaier woonde. Het terras is een toffe plek om te genieten van de lentezon.
Vertrek: Aan de Schelde in Dendermonde. (knooppunt 87). β’ CoΓΆrdinaten en kaart: De route is aangeduid met zeshoekige rood-witte bordjes, download de kaartΒ hier.
Langs de wijnroutes van het Hageland
45 km, heuvelend
Fietsen in de bloesems van het Hageland en Haspengouw, dat doen we nu al een aantal jaren. Maar wist je dat ook de wijngaarden een schitterend fietsdecor vormen? Tijdens de nieuwe lusvormige Wijnlandschappenroute fiets je van het en naar het andere Vlaams-Brabantse wijndomein. De unieke liggingen en het milde klimaat van het heuvelachtige Hageland zijn de succesformule voor de bekendste wijnstreek van ons land. Regelmatig kun je als fietser halt houden op zo’n domein om kennis te maken met de oogst, en een flesje uit te kiezen voor de picknick. Met de Aromakaart kom je te weten welke druivensoorten precies op welk domein worden geteelt, en kun je je stops dus vooraf inplannen.
Leuke stop: Rond knooppunt 27 zie je hem uitsteken boven de ongerepte velden: de beroemde Vlooybergtoren. De zwevende trap is liefst 11 meter hoog en 20 meter lang, en gemaakt uit roestvrij cortenstaal. Klim naar boven, en bij helder weer zie je zowel de koeltorens in Vilvoorde als de schachten van de voormalige Limburgse koolmijnen in het oosten.
Vertrek: Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn, Kerkstraat 16, Wezemaal, rotselaar.be/bezoekerscentrum-van-de-hagelandse-wijn-1 β’ CoΓΆrdinaten: knooppunten 64-63-44-8-7-6-5-46-45-75-73-27-28-74-97-98-99-29-42-82-64, toerismevlaamsbrabant.be/fietsen
Ideaal met de e-bike: de heuvels van Ronse
40 km, stijgend en dalend
Pittig klimmend en zalig dalend: dat is het motto tijdens deze gevarieerde fietstocht rond Ronse. Iedereen kent de nijdige kuitenbijtertjes van de Vlaamse Ardennen wel uit de Ronde van Vlaanderen. Maar wees gewaarschuwd: een e-bike is onmisbaar om als niet-al-te-geoefend fietser volop te genieten van het traject, want soms is het best wel steil.
Op de eerste zondag na Pinksteren gaat in Ronse al sinds 1089 de Fiertelommegang uit. Dat is een bedevaartstocht waarbij de inwoners het schrijn van de heilige Hermes in een cirkel rond de stad dragen, om de plaatselijke bevolking zo tegen geestesziekte te beschermen. De Hermes-fietsroute volgt een iets groter traject en rijgt tussendoor bezienswaardigheden aan elkaar, zoals de Sint-Hermesbasiliek en het feeΓ«rieke Muziekbos.
Hou hier zeker een uitgebreide stop, want in het voorjaar verschijnt een kleurrijk tapijt van wilde boshyacinten onder de beukenbomen. Tijdens de afdaling langs de steil aflopende Kanarieberg hou je best je vingers aan de remmen. Helemaal op het eind van het traject ligt de hoogste heuvel van Oost-Vlaanderen: de Hotond. Je vindt er een tot cafΓ© verbouwde oude molen, waar je kunt genieten van je inspanningen met een drankje op het terras.
Leuke stop: Het Museum voor Textiel in het stadscentrum van Ronse bezoek je met een gids en vertelt aan de hand van nog werkende weefgetouwen hoe Ronse de tweede textielstad van BelgiΓ« werd met maar liefst 536 textielfabriekjes. En je ontdekt waar de uitdrukking βschering en inslagβ vandaan komt!
Vertrek: De Hoge Mote, De Biesestraat 2, Ronse β’ CoΓΆrdinaten en kaart: De route is aangeduid met zeshoekige rood-witte bordjes. Hier download je de route als pdf of GPX-bestand: routeyou.com/nl-be/route/view/250136/fietsroute/hermesroute
Liever wandelen? Ontdek het Libelle Wandelpakket!
We stellen je met veel plezierΒ ons gloednieuwe Libelle WandelpakketΒ voor: eenΒ gratis pakketΒ waarin weΒ voor elk seizoen 10 prachtige wandelingenΒ uitstippelen die jou trakteren op mooie uitzichten, ritselende bossen en verrassende paadjes. Zo ontvang je aan het einde van het jaarΒ in totaal 40 seizoenswandelingen.
Wandel jij met ons mee? Schrijf je dan nΓΊ in voorΒ ons Libelle WandelpakketΒ en bijt de spits af met de 10 favoriete lentewandelingen van de redactie!
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Nog zoveel meer fietsplezier vind je hier:
- Fietsroute: trappen door het Hageland
- Bijzonder populair: met de elektrische fiets door de Vlaamse Ardennen
- De Palingroute: fietsen langs het water Γ©n smullen in Scheldeland