Vrouwen vinden klussen nog steeds mannentaak
Gereedschappenfabriekant Bosch liet een onderzoek uitvoeren bij meer dan 1.000 Belgen naar de invloed van mannentrends op de klusgewoonten van de Belgische man Γ©n de visie hierover van de Belgische vrouw.
Belgische man is pragmatisch
Belgische mannen steken enkel de handen uit de mouwen als het Γ©cht moet. Meer dan de helft van de Belgische mannen (57%) omschrijft zichzelf als een sporadische klusser, die enkel doe-het-zelft uit noodzaak, of als er reparaties moeten uitgevoerd worden. De Belgische vrouwen kunnen deze pragmatische instelling wel appreciΓ«ren: 53% heeft het liefst dit ‘huis-, tuin- en keukenklusser’-type in huis. Slechts één op tien mannen geeft aan een gepassioneerde klusser te zijn. Twee op tien zegt zich liefst bezig te houden met decoratie en verfraaiingwerken. Zo vervolledigen de ‘ΓΌberklussers’ en de ‘metroklussers’ de top 3 van de meest voorkomende klustypes in BelgiΓ«. Vooral Franstalige vrouwen blijken een grote boon te hebben voor een man die oog heeft voor esthetiek: dubbel zoveel Franstalige als Nederlandstalige vrouwen verkiezen een ‘metroklusser’ die zijn omgeving graag mooi inricht en decoreert (29% tegenover 15%).
Retrojongens en macho Vlamingen
Naast de ‘HT&K-klusser’, ‘ΓΌberklusser’ en ‘metroklusser’ onderscheidt zich nog een vierde type: de ‘retroklusser’. Een minderheid van 8% van de Belgische mannen geeft aan een voorkeur te hebben voor potige en ruige klussen, het liefst in het gezelschap van zijn maten en veel bier. De opkomst van de retroman leidt dus niet direct tot een boom van stoere ‘retroklussers’. Hoewel: vooral bij twintigers zijn opmerkelijk veel ‘retroklussers’ te bespeuren, vijf maal zoveel zelfs als bij de 50+’er. De machocultuur lijkt alvast meer te leven in het Noorden van ons land: onder de ‘retroklussers’ vinden we bijna dubbel zoveel Nederlandstalige als Franstalige mannen (65% tegenover 35%). Een vijfde en laatste type dat kan onderscheiden worden, is de ’technoklusser’. Deze doe-het-zelver, die het heerlijk vindt om op zoek te gaan naar de nieuwste klusgadgets en er alle technische specificaties van kent, is echter de minst populaire van de klustypes: amper 4% van de Belgische mannen herkent zichzelf in deze omschrijving.
Vrouw aan de haard, man aan de hamer?
Bij driekwart van de Belgische gezinnen is de man de klusser in huis (74%). Voor mannen mag dit rollenpatroon echter best af en toe doorbroken worden: 80% vindt klussen niet noodzakelijk een mannentaak, en 63% stelt dat vrouwen handig genoeg zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken. Verrassend genoeg zijn het vooral de Belgische vrouwen die nog vasthangen aan de stereotiepen: voor bijna de helft van hen is klussen nog steeds echt mannenwerk (44%)… Onder deze vrouwen vinden we trouwens meer Franstalige (60%) dan Nederlandstalige vrouwen (34%). Er is echter een frappante tegenstrijdigheid in de manier waarop Belgische vrouwen over de verdeling van de klustaken denken: veel vrouwen verwachten dan wel dat de man de klussen in huis doet, maar tegelijk vindt toch 62% van de Belgische vrouwen het vreselijk als mannen ervan uitgaan dat ze niet kΓΊnnen klussen. EΓ©n vierde van de vrouwen (24,9%) spreekt zichzelf tegen. Het lijkt wel alsof vrouwen vooral ‘geΓ«mancipeerd’ zijn als het hen uitkomt: doe-het-zelven schuiven ze graag naar de mannen door, maar o wee als deze hen als onhandig bestempelen… Het onderzoek wees daarnaast uit dat vrouwen een groter vertrouwen hebben in de kluskwaliteiten van hun man dan die mannen zelf: 37% van de vrouwen vindt haar partner absoluut een handige klusser, terwijl maar 12% van de Belgische mannen dat durft te zeggen van zichzelf. De hoge verwachtingen die vrouwen aan de mannen stellen, zouden wel eens kunnen leiden tot prestatiedruk: het mislukken van een klus is ergernis nummer één bij de Belgische mannen (37%).
Blijven zeuren wΓ©rkt
Belgische vrouwen hebben zo hun eigen methodes om manlief aan het klussen te zetten: blijven zeuren (25%) en op het ego spelen (20%) zijn hun favoriete strategieΓ«n. Zeuren (15%) wordt door de mannen erkend als meest effectieve manier, gevolgd door een tegenprestatie van hun vrouw (11%). Al ligt het grootste potentieel voor onderhandeling misschien wel in het opruimen achteraf: 25% van de mannen vindt dit de minst leuke kant van het klussen en voor 31% van de vrouwen is de achtergelaten rommel van hun klussende partner de grootste ergernis.