Waargebeurde romans: deze vier boeken snijden in je ziel
Waargebeurde romans bieden een fascinerende inkijk in de complexiteit van het leven. Ze raken ons, want ze zijn écht. Deze vier boeken over afscheid, verlies en rouw maar ook veerkracht hebben ons beroerd.
Waarom waargebeurde romans ons zo raken
Waargebeurde romans vertrekken vanuit de echte wereld: gebeurtenissen zoals ze beschreven staan in de geschiedenisboeken of in iemands geheugen. Verhalen over oorlog, verdriet, verlies en pijn. Ze worden verweven met herinneringen en verbeeldingskracht van de auteur, en daarom raken ze ons zo diep. In deze vier romans komen straffe emoties, onthullingen en wijze lessen over leven en dood treffend samen.
1. ‘Hanna’ van Magali Jeger
Reis terug naar het Amsterdam van 1941 en maak kennis met Hanna, een jonge Joodse vrouw met een pril gezin. Wanneer voor Joden de situatie verslechtert neemt de wanhopige Hanna een hartverscheurende beslissing. In het vertrouwen dat goede Nederlanders zich over haar ontfermen, laat ze haar dochtertje in de kinderwagen op de hoek van een straat achter.
Hanna belandt via Westerbork in het vernietigingskamp Auschwitz. Daar wordt ze onderworpen aan de wrede medische experimenten van Dr. Mengele. Hanna toont zich onverzettelijk in haar wil te overleven. Ze wil zich hoe dan ook herenigen met haar dochtertje.
In dit bijzondere waargebeurde boek vertelt Magali Jeger het verhaal van haar overgrootmoeder Hanna. ‘Hanna’ is een ontroerend verhaal over de onvoorwaardelijke liefde van een moeder die alles riskeert om haar kind te vinden.
Je koopt het boek hier.
2. ‘Oud en nieuw’ van Gary Veerman
Gary Veerman was één van slachtoffers van de gruwelijke nieuwjaarsramp in Volendam, met veel zichtbare maar ook onzichtbare littekens als gevolg. Hij baseerde zijn roman ‘Oud en nieuw’ op die waargebeurde feiten en afschuwelijke periode. Opvallend is hoe hij de pijn en het verlies verweeft met een liefdesverhaal dat je meeneemt naar de geschiedenis van Volendam.
Na de afschuwelijke brand van Volendam begint Angel aan een intensieve groepstherapie die haar moet helpen haar leven weer op de rit te krijgen. Ze duikt niet alleen in haar eigen verleden maar ook in dat van haar overgrootmoeder Grietje, een sterke, eigenzinnige Volendamse vrouw. Honderd jaar geleden was Grietje een veelgevraagd model in de kunstenaarskolonie Volendam en werd ze wereldberoemd. Ze beleefde een geheime, maar hartstochtelijke romance met de Amerikaanse kunstschilder Benjamin. Hoe is het afgelopen? Samen met de aantrekkelijke achterkleinzoon van Benjamin gaat Angel op zoek naar antwoorden. Is het meeslepende verhaal van haar overgrootmoeder de sleutel om voor eens en altijd met haar eigen angsten af te rekenen?
Deze roman leest als een trein – eens vertrokken, is het onmogelijk om te stoppen!
Je koopt het boek hier.
3. ‘Hoe gaat het met mevrouw Van Middelkoop?’ van Gijs van Middelkoop
Een mens kan niet oud worden zonder gebreken, maar als dat proces gepaard gaat met het verlies van decorum en waardigheid, dan breekt je hart. De moeder van Gijs van Middelkoop was een statige vrouw maar verloor vervolgens haar man, haar gezondheid en haar huis. Haar zelfrespect bleef ze echter koesteren. In dit openhartige en bijzonder persoonlijke boek beschrijft Van Middelkoop dit pijnlijke proces en zijn zoektocht in de absurde wereld van specialisten, thuiszorg en verpleegtehuizen.
Ondanks de tragiek van het verhaal schrijft hij op een manier die een glimlach oproept. Eén van de lezeressen van ons Libelle reviewteam op Facebook beschreef het boek als volgt:
“Het boek vind ik een echte aanrader en zeker voor mensen die zich in dezelfde situatie bevinden en de hele mallemolen doorlopen op zoek naar de nodige zorgen voor hun ouders. De humor in het boek zorgt voor een kleine beetje zon achter die grijze hemel. Het brengt een glimlach op je lippen en biedt een andere kijk op de realiteit, de ware aard van de ziekte. Het zorgt voor een hart onder de riem aan diegene die er door moeten en om door te zetten en te blijven zoeken naar de nodige zorg die zijn of haar ouder nodig zou hebben met (beginnend) dementie of alzheimer.” – Iris
Je koopt het boek hier.
4. ‘Dag lieverd, tot zo’ van Nadja Ensink-Teich
Het waren de laatste woorden van Jeroen, net voor hij de geboortekaartjes van zijn pasgeboren dochter naar de post gaat doen. Op nog geen vijf meter van hun voordeur wordt hij door een wildvreemde doodgestoken. Het leven van zijn vrouw Nadja en dochter Fleur verandert in één klap. Nadja gaat door een helse periode. Na twee jaar diep verdriet besluit ze met Fleur door Azië te gaan trekken – een allesveranderende roadtrip waarin ze leert wat rouw écht is en opnieuw ontdekt hoe mooi het leven kan zijn.
Dag lieverd, tot zo is een hartverscheurend verslag van liefhebben en loslaten. Nadja beschrijft openhartig hoe ze na een ondenkbaar verlies de kracht herwon om haar nieuwe leven te omarmen, weer te durven dromen en de weg naar geluk te vinden.
Je koopt het boek hier.
Nog meer interessante aanraders:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!