Zalig winterwandelen: 8 routes door de mooiste natuurgebieden
Geen betere manier om je batterijen weer op te laden dan een fikse wandeling door de natuur. Deze acht routes nemen je mee langs knooppunten in de mooiste streken. Mét leuke doe-tips en haltes onderweg. Trek je wandelschoenen maar aan!
1. Langs het AfricaMuseum in Tervuren (Vlaams-Brabant)
Het AfricaMuseum opende onlangs opnieuw zijn deuren en ontpopt zich na vijf jaar renoveren tot een echt pareltje. Maar ook het park en de bossen rondom het museum zijn een prachtig decor voor korte én lange wandelingen. Onze Libelle-route leidt je eerst langs negen vijvers in park en bos. Dan door het landelijke dorpje Duisburg. Om weer te eindigen op een boogscheut van het AfricaMuseum.
De route
Vertrek bij nummer 4, hoek Kastanjedreef en Keizerinnendreef, en volg de knooppunten 4, 42, 43, 44, 410, 409, 408, 45, 46, 47, 48, 41 en 4.
- Lengte: 11,7 km
- Moeilijkheidsgraad: 2/5 (gemakkelijke paden, de helft onverhard, maar vrij lange wandeling)
- Meer info: toerismevlaamsbrabant.be, visittervuren.be
Even stoppen om …
- bij vrieskou een foto te maken van de rijm op de geometrisch gesnoeide bomen. Bewonder er de knappe beelden in de Franse tuin, bij het Koloniënpaleis.
- de Afrikaanse sfeer te proeven rondom het museum. Tegenover het museum ontdek je de iconische, metershoge olifant. Die pronkt er al sinds 1938.
- te genieten van een hapje of drankje in het knappe, gloednieuwe museumcafé. Mét prachtig uitzicht op het park.
- een streekbiertje te drinken in het Spaans Huis. De oude watermolen uit de 16de eeuw is vandaag een parkbistro met streekwinkeltje en een bos-infopunt. Lokale kunstenaars stellen er gratis tentoon.
- het juiste pad te kiezen op de Zevenster. Hier kruisen verschillende dreven elkaar. De drie grote stenen zijn geen dolmen, neergelegd door druïden, maar zwerfkeien. Ze werden in 1883 opgegraven uit een akker in Duisburg. Leopold II kocht ze voor 150 frank om zijn park mee te versieren.
- het Zoniënwoud te bewonderen. Het park van Tervuren is één van de poorten van het uitgestrekte woud. Bij knooppunt 48 ligt het eeuwenoude beukenbos voor je. Wist je dat sommige beschermde delen ervan onlangs werden erkend als UNESCO-werelderfgoed?
2. Door het Bulskampveld in Beernem (West-Vlaanderen)
Rond het neogotische kasteel in Beernem ligt een prachtig provinciaal domein. Vol met bossen, heide, velden, vijvers, dreven en stukjes wilde natuur. Vertrek aan het bezoekerscentrum in het kasteel, wandel langs de speeltuin, maak een ommetje over het water via knuppelpaadjes en vooral … geniet van de winterse natuur in het Houtland!
De route
Vertrek bij nummer 7, Parking Driekoningen, Bulskampveld, en volg de knooppunten 13, 12, 19, 18, 20, 21, 11, 10, 9, 8 en 7.
- Lengte: 7,4 km
- Moeilijkheidsgraad: 1/5 (gemakkelijke paden, meestal onverhard)
- Meer info: west-vlaanderen.be/bezoekerscentra, brugseommeland.be
Even stoppen om …
- een rondje te lopen over het water, via een mooi knuppelpaadje.
- even binnen te springen in het kasteel met bezoekerscentrum Bulskampveld. De leuke interactieve tentoonstelling leert je meer over de natuur en het Houtland, de regio waarin wandelt.
- een selfie te maken bij een van de kunstwerken op het domein. Stuk voor stuk creaties van kunstenaars met een verstandelijke beperking.
- wat lekkers te kopen in het winkeltje van Hoeve Colpaert (bij knooppunt 13 even richting 14 wandelen). Keuze genoeg: van hoevemelk tot tiramisu, scharreleieren tot speculaasmousse.
3. Stripverhaal aan zee in Middelkerke (West-Vlaanderen)
Een selfie met je favoriete stripfiguur? Daarvoor moet je naar Middelkerke. Een twintigtal bronzen exemplaren begroeten je op een boogscheut van het strand. Wandel langs je helden, tuur over het strand en duik de glooiende Warandeduinen in. Ga daarna ravotten in een van de vele speeltuintjes, en hou halt voor een warme chocomelk of pannenkoek in één van de gezellige koffiehuisjes aan de kust.
De route
Vertrek bij nummer 71, kruising Rozenlaan en Normandlaan, en volg de knooppunten 71, 72, 74, 73 en 71.
- Lengte: 8 km
- Moeilijkheidsgraad: 1/5 (gemakkelijke paden, toegankelijk voor buggy’s en rolwagens)
- Meer info: middelkerke.be
Even stoppen om …
- schelpen te rapen, te rollebollen van de duinen en zandkastelen te bouwen.
- een foto te maken bij je grootste stripheld. Een twintigtal bronzen striphelden staan op de Zeedijk: Jommeke, Urbanus, Suske & Wiske, de Rode Ridder, de Smurfen, Marsupilami, Fanny en vele, vele andere.
- op zoek te gaan naar de stripmuren in Middelkerke. Elk jaar komt er minstens één nieuwe bij. In de zomer van 2018 waren dat er zelfs twee: een van de Kiekeboes en een van Suske & Wiske.
- te luisteren naar de zee via de giga-hoorns van het kunstwerk ‘I can hear it’. Je ontdekt onderweg nog meer kunstwerken van vroegere Beaufort-edities.
- te ontdekken hoe een rijke familie in de jaren 30 haar vakantie doorbracht aan zee, in de Villa Les Zéphyrs in Westende.
- even een gocart te huren en te racen op een tof gocartparcours op het Rauschenbergplein in Westende.
- avonturen te beleven in Kegel X-treme.
- te smullen van een hapje en drankje in de gezellige taverne De Smidse. Kerkstraat 4, Middelkerke (op een boogscheut van het vertrekpunt)
4. Op stap in het Muziekbos in Ronse (Oost-Vlaanderen)
Het Muziekbos werd eind 2018 verkozen als mooiste en meest populaire wandeloord van Oost-Vlaanderen. Met andere woorden: daar zit je goed voor een wandeling. Geniet van de natuur langs meestal onverharde wegen of paadjes, in een streek met wisselend reliëf. Je wandelt van het ene prachtige vergezicht naar het andere. Zowel het Muziekbos als het Sint-Pietersbos liggen op je weg.
De route
Vertrek bij de kerk van het gehuchtje Louise-Marie en volg de knooppunten 46, 45, 44, 43, 38, 37, 39, 93, 32, 92, 91, 35, 36 en richting 46.
- Lengte: 11,5 km
- Moeilijkheidsgraad: 3/5 (heuvelachtig landschap, vrij lange wandeling)
- Meer info: tov.be, toerismevlaamseardennen.be
Even stoppen om …
- prachtige panoramafoto’s maken van de Vlaamse Ardennen.
- de mystiek van het bos te voelen bij de sprookjesachtige Geuzentoren. Hier bedacht dichter Omer Wattez na een inspirerende wandeling de naam ‘Vlaamse Ardennen’.
- uit te blazen bovenop de Muziekberg. Deze getuigenheuvel is met zijn 148 meter een letterlijk hoogtepunt op de route.
- te ravotten in het speelbos.
- te genieten van een hapje of drankje in Jeugdherberg de Fiertel. Nog een geliefd adres bij wandelaars is Bistro Boekzitting. Daar kan je ook een picknick bestellen voor onderweg.
- uit te blazen na je wandeling in Taverne Louise. Op de kleine kaart staan artisanale producten en een royale selectie van regionale bieren. Louise-Mariestraat 17, Louise-Marie
5. Tussen kasteel en abdij in Westerlo (Antwerpen)
De adellijke familie de Merode bezit mooie kastelen en prachtige natuurgebieden in de omgeving van Westerlo. Sinds de gebieden opengesteld zijn, kan iedereen er heerlijk wandelen over het wandelnetwerk de Merode. De rustige dorpen zijn ideale vertrek- en eindhaltes. Je vindt er volop gastvrije haltes om op te warmen met wat lekkers uit de regio. De Libelle-route voert je van het prachtige kasteel van de prins de Merode naar de stille abdij. Onderweg ontdek je volop Kempense topnatuur, met veel bossen, maar ook – bevroren – watertjes en grachten.
De route
Vertrek bij Toerisme Westerlo, Sint-Lambertusstraat 4, en volg de knooppunten 130, 18, 19, 13, 12, 14, 183, 10, 9, 8, 129, 21, 6, 20, 16 en 130.
- Lengte: 7,1 km
- Moeilijkheidsgraad: 2/5 (vooral onverharde, maar gemakkelijke paden)
- Meer info: toerismewesterlo.be, natuurenbos.be
Even stoppen om …
- de vele raampjes te tellen van het mooie kasteel van de Prins de Merode.
- uit te blazen en te spelen bij de picknickbanken bij de mooie houten wandelbrug. Via de brug steek je veilig de drukke weg over, van het ene natuurgebied naar het andere, van de Kwarekken naar de Beeltjens.
- te luisteren naar de stilte op het grote binnenplein van de Norbertijnerabdij van Tongerlo. Bezoek er het kleine Da Vincimuseum en boetiekje vol wenskaarten, kinderboeken en kruisbeelden.
- te spelen in de vrolijke, avontuurlijk speeltuin van jeugdherberg het Boswachtershuis.
- te genieten van een hapje en drankje in het Torenhof.
6. Pret in het Pijnven in Hechtel-Eksel (Limburg)
Bosland is een reusachtig bos van 4.500 ha groot dat zich in Noord-Limburg uitstrekt over de gemeenten Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt. Het is het grootste bos van Vlaanderen en je kunt er eindeloos wandelen. De Libelle-route vertrekt in Hechtel-Eksel en verkent het Pijnven, een onderdeel van Bosland. Her en der ontdek je verrassingen zoals speelbossen en ravotweides, houten bosdieren en een bijzonder Treehouse.
De route
Vertrek bij nummer 285, Parking Kiefhoekstraat, en volg de knooppunten 285, 284, 283, 165, 166, 170, 169, 168, 174, 287, 286 en 285.
- Lengte: 8,3 km
- Moeilijkheidsgraad: 1/5 (gemakkelijke paden, volledig onverhard)
- Meer info: natuurenbos.be, hechtel-eksel.be, bosland.be
Even stoppen om …
- te spelen in het speelbos bij de houten dieren. In totaal zijn er tien dieren verstopt in het bos, waaronder de vos, de specht en de buizerd. Bij elk dier hoort een speelse opdracht voor jonge kinderen.
- je te laten verrassen door het Treehouse van hout en staal. Deze ‘boomhut’ is een knap staaltje van architectuur met plaats voor een twintigtal personen om te vergaderen, midden in het groen, bijna in de wolken. Naast het huis staat een mooie totempaal geplant.
- een stevige steak te bestellen in steakhouse Jara, op een boogscheut van het vertrekpunt van je route.
- te genieten van een hapje en drankje in De Groenen Hoek, een café waar fietsers en wandelaars warm worden onthaald.
7. Langs de oevers van de Demer in Zichem (Vlaams-Brabant)
Het gloednieuwe wandelnetwerk Demer en Dijle voert je door een bijzonder schilderachtig landschap. De witte berkenstammen worden omhuld door fijne takjes vol sneeuwkristallen. Aan hun voeten spiegelt het riet zich in het dunne water-ijslaagje. Zo mooi! Geen wonder dat heel wat kunstenaars hier inspiratie vinden.
De route
Vertrek centrum Testelt, Dorp, en volg de knooppunten 143, 175, 298, 60, 246, 374, 208, 134, 59, 396 en 143.
- Lengte: 8,9 km
- Moeilijkheidsgraad: 2/5 (gemakkelijke paden, groot deel onverhard)
- Meer info: natuurpunt.be, toerismevlaamsbrabant.be, scherpenheuvel-zichem.be
Even stoppen om …
- winterfoto’s te maken van de uitzichten over de beemden van de Demervallei, waar ooit de Witte van Zichem kwajongensstreken uithaalde.
- eenden en andere watervogels te spotten in het natuurreservaat Demerbroeken. Eén kijkhut staat dichtbij het Huize Ernest Claes, de andere staat dichtbij het vertrekpunt in Testelt. Vergeet je verrekijker niet.
- de langharige, zachtaardige Galloway-runderen en de donzige pony’s van op een afstandje te bewonderen bij hun nuttige graaswerk.
- een bezoek te brengen aan het geboortehuis van Ernest Claes. Het is ingericht als museum; in de schuur zit een natuurbezoekerscentrum van Natuurpunt.
- op te warmen in Brasserie Hof van Zichem, in een nostalgische pand met uitzicht op de natuur.
8. Cocktail van natuur en stadje in Bergen op Zoom (Noord-Brabant, Nederland)
Het gezellige, historische stadje Bergen op Zoom, net over de Nederlandse grens, wordt mooi omzoomd. Aan de ene kant door water, aan de andere kant door eindeloze bossen en oude parken. De Libelle-route voert je dwars door het groen en dwars door het stadje. Een route vol afwisseling, ideaal om eens stevig door te stappen. Onderweg ontdek je tal van gezellige haltes en af en toe een verrassing, zoals de Mozesbrug waarbij je dwars door het water stapt.
De route
Vertrek bij Natuurpoort Stayokay Hotel, Boslustweg 1, Bergen op Zoom en volg de knooppunten 36, 23, 22, 28, 21, 44, 43, 92, 98, 99, 93, 1, 69, 88, 97, 96, 91, 90, 31, 3, 2, 39, 33, 35 en 36.
- Lengte: 19,4 km
- Moeilijkheidsgraad: 3/5 (half verhard, half onverhard, lange wandeling)
- Meer info: vvvbrabantsewal.nl, holland.com
Even stoppen om …
- een terrasje te zoeken op de fotogenieke Grote Markt, één van de mooiste stadspleinen van Nederland. Blikvanger is het stadhuis, waar het stadsbestuur al zetelt sinds 1516. Daarnaast ligt hotel De Draak als sinds 1392. Daarmee is het de oudste herberg van Nederland.
- een bezoek te brengen aan het Markiezenhof, het oude woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom, gebouwd rond 1500. Je mag er dwalen door de ingerichte kamers en de knappe binnentuinen. Loop ook langs de kermisexpo die vertelt over de vele kermisfamilies die in Bergen op Zoom woonden.
- grappige foto’s te maken van de Mozesbrug, dwars door het water bij Fort de Roovere.
- het Fort de Roovere te verkennen, met een bezoekerscentrum en Eetcafé De Schaft. Je kan er ook de Pompejus-toren beklimmen. Het fort maakt deel uit van de Zuiderwaterlinie.
- uit te blazen na je tocht in natuurpoort Stayokay, een jeugdhotel met spectaculair klimbos en speeltuin met kabelbaan.
Tekst: Kathleen Geenen – Illustraties: Mireille Kouwenberg – Foto’s: o.a. Monique Van Endert
Lees ook:
- Interessant: dit is hoelang je dagelijks moet wandelen om langer te leven
- Dit zegt je manier van wandelen over je persoonlijkheid
- Wow: wandelen verbrandt meer vet dan lopen!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!