18x zalig wandelen en fietsen tussen de bloesems

Door De Redactie

In april barsten de knopjes aan de fruitbomen in Haspengouw, het Hageland en de Betuwe weer open. Wandel of fiets je mee in die unieke zee van bloesems? De ideale ontspannende uitstap, ook met de kinderen in de paasvakantie!

De magie van de bloesems

Weinig dingen kunnen je zo blij maken als bloemen die de lente voorzichtig-vrolijk komen  begroeten. En terwijl de wereld uitkijkt naar de bloesempracht van de kerselaars in Japan, kunnen wij in onze eigen achtertuin een even adembenemend schouwspel bewonderen.

wandelen fietsen bloesems

Volop lentegevoel

Rij na rij zullen hele takken en kruinen met hun witte en roze bloesems pronken, soms zo ver je oog reikt.

Dat het spektakel wat onvoorspelbaar en van korte duur is, maakt het alleen maar specialer. Een fruitboom bloeit maar een week of twee, toch kun je zowat een maand lang van de pracht genieten. Er zijn namelijk vroege en late bloeiers: pruimelaars dragen hun bloesems meestal als eerste, appelbomen zijn de hekkensluiters en daartussen heb je kersen en peren. Vroeger hechtten alleen fruittelers en dorpsbewoners belang aan de prille bloesems in hun boomgaarden. Ze hielden bloesemwijdingen en -feesten voor een goede oogst. Die bloesemzegeningen bestaan nog steeds, maar intussen vinden duizenden wandelaars en fietsers elk jaar weer de weg naar de mooiste fruitstreken om van dit wonderlijke fenomeen te genieten.

Tip: check de bloesemcam!

Wanneer de fruitbloei begint, hangt af van het weer en de temperatuur van de voorbije maanden. Het is dus niet lang op voorhand te voorspellen wanneer je de eerste knoppen kunt gaan bekijken.

Daarom hebben ze in Haspengouw en het Hageland een  bloesemcamera, waarmee je online kunt zien of de fruitbomen al bloeien. Handig om je uitstap te plannen! De bloesemmeter vind je hier.

Fietsen door de bloesemzee

Met de fiets kun je veel kilometers landschap zien en telkens opnieuw de bloesempracht bewonderen. Voel de frisse lentelucht en snuif de bloesemgeur op in de drie grote bloesemstreken: Haspengouw, het Hageland en de Betuwe.

wandelen fietsen bloesems

Haspengouw

Gulle natuur rond Sint-Truiden

Je hoeft maar even weg te fietsen uit Sint-Truiden richting Gingelom om al in een  bloesemzee te belanden. Met de fietstocht ‘Gulle Natuur’ rijd je zonder grote inspanningen door een open landschap. En is er toch een kleine klim, dan word je beloond met een prachtig panorama.

  • Lengte: 35 km (of uitbreiding tot 49 km), overwegend vlak
  • Vertrekpunt: Grote Markt in Sint-Truiden
  • Knooppunten: 135 – 188 – 187 – 358 – 186 – 359 – 183 – 182 – (uitbreiding: 181 – 165 – 166) – 184 – 185 – 134 – 135
  • Uitzichtspunt: voor een indrukwekkend uitzicht fiets je aan knooppunt 186 even richting 185 naar het waterbassin van Velm (Romeinseweg).
  • Onderweg: even pauzeren kan in de BFV Bloesembar in Velm (tussen 186 en 359) of op het tapasterras in de kersenboomgaard van Casa de Paja (tussen 184 en 185).

Kunst en bloesems in Borgloon

Zegt de ‘doorkijkkerk’ je iets? Of misschien ken je de hangende ‘boomtenten’? Dit zijn twee van de zeven installaties uit het kunstproject PIT, die in het boomgaardlandschap rond Borgloon staan. Als de fruitbomen bloeien, wordt je fietstocht langs deze PIT-kunstwerken
extra memorabel.

  • Uitzicht: aan het kunstwerk ‘Landmark Romeinse Villa’ van Hans Lemmens heb je een mooi uitzicht over de bloesems, tussen fietsknooppunt 151 en 155 (Romeinse Kassei).

Gratis routekaart met fietsknooppunten en uitleg over de PIT- kunstwerken verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Borgloon.

Lentekriebels in Diepenbeek

Ook op de rand van Haspengouw met de Kempen, in en rond Diepenbeek, is er fruitteelt. De gemeente heeft twee bloesemfietstochten uitgestippeld: een gezinsvriendelijke route van 20 km en een sportieve tocht van zo’n 75 km.

Gratis bloesemfietsroutes (enkel in april) verkrijgbaar bij het vrijetijdsloket van Diepenbeek (GC De Plak, Servaasplein 14).

Tip: huur een e-bike!

Niet dol op de Haspengouwse hellingen? Je kunt ter plaatse een e-bike huren! Er zijn elf afhaalpunten (ook voor gewone fietsen): in Alken, Borgloon, Genk, Hasselt, Lommel, Sint-Truiden en Zutendaal. Een e-bike kost € 30 per dag, reserveren kun je op fietsparadijslimburg.be.

Het Hageland

Familieparcours langs boomgaarden en kunst

Als je Sint-Truiden in westelijke richting verlaat, ben je na 5 km al op de grens van Haspengouw met het Hageland. De boomgaarden lopen gewoon door, maar je komt meestal minder bloesemtoeristen tegen. Dit familieparcours leidt je langs perenboomgaarden in Drieslinter, Zoutleeuw en Kortenaken. Onderweg ontdek je drie ‘fruitkunstwerken’.

  • Lengte: 32 km, glooiend (inkortbaar tot 17,5 km of 20 km)
  • Vertrekpunt: aan de kerk van Drieslinter (Grote Steenweg)
  • Knooppunten: 50 – 4 – 3 – 2 – 24 – 25 – 192 – 48 – 191 – 32 – 33 – 51 – 21 – 1 – 50 (inkorten via doorsteek van 192 naar 1)
  • Onderweg: kindvriendelijke attracties, zoals het avontuurlijke speelterrein ‘Speelgroen’ in Hogen (Geetbets) of het avonturenpad met de ‘Golden Geet’-hangbrug in Linter.
  • Extra: bij dit parcours hoort een downloadbaar doe-boekje, om de kunstwerken en boomgaarden speels te ontdekken.

Ontdek deze route op toerismevlaamsbrabant.be/bloesems (‘fruitbeeldige fietsroutes’ en ‘doeboekje’).

Nog meer bloesemtochten

Er zijn nog drie andere bloesemfietsroutes (tussen 23 en 45 km) met verschillende fruitkunstwerken onderweg. Wil je voluit voor bloesempracht gaan? Kies voor de Boomgaardenroute (27,6 km), de Twee Getenroute (42 km) of de Zoete Velproute (48 km). Je vindt de routes op toerismevlaamsbrabant.be/bloesems (‘fietsen tussen de fruitbomen’).

De Betuwe

Om de ‘fruittuin’ van Nederland van west naar oost te doorkruisen, heb je zo’n 75 km nodig. En dan heb je nog geen pittoreske zijwegen verkend.

Fruitroute rond Geldermalsen

Dorpen en landschapszichten als uit een prentenboek, kronkelende wegjes en de meanderende Linge-rivier… Deze fruitroute is een mooie kennismaking met de Betuwe. Je rijdt ook langs de Appeldijk, een bekende trekpleister.

  • Lengte: 45 km, vlak
  • Vertrekpunt: knooppunt 59 in Geldermalsen (Herman Kuijkstraat/Rijksstraatweg)
  • Knooppunten: 59 – 26 – 60 – 62 – 89 – 17 – 16 – 87 – 85 – 21 – 15 – 83 – 81 – 22 – 80 – 14 – 54 – 55 – 31 – 30 – 59
  • Onderweg: op het grote familielandgoed Mariënwaerdt kun je naar De Stapelbakker, een pannenkoekenhuis, of de tegenovergelegen Brasserie Marie.

De route kun je downloaden via uitinderegio.nl.

Tussen Culemborg en Buren

Met de Betuweroute (48,5 km) fiets je vanuit het historische stadje Culemborg langs dijken en dorpjes, zoals Beusichem en Ravenswaaij, langs weilanden en de vele boomgaarden waaraan de streek zijn bijnaam ‘Fruittuin van Nederland’ dankt.

Je vindt deze route op anwb.nl.

Over de dijken van de Linge

Hou je van water? Dan is de Lingeroute een optie: langs de slingerende dijken staan rietvelden, maar ook weelderig bloeiende fruitbomen en schattige dorpjes. Trek genoeg tijd uit, want deze route is 70 km lang. Je start en eindigt in Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Ontdek deze prachtige tocht op anwb.nl.

Nijmegen kleurt wit en roze

Ook een stuk oostelijker kun je rond Lingewaard langs hoog- en laagstamboomgaarden fietsen. Hier bloeien eerst de witte kersen- en perenbloesems, later de roze appelbloesems. Er zijn verschillende fietsroutes: ‘Betuwse Bloesem’ (35 km) is zeker een aanrader.

Surf voor de route naar visitnijmegem.com.

Wandelen langs de bloesemroutes

Is er een mooiere manier om helemaal op te gaan in de bloesemsfeer? Te voet heb je alle tijd om rond te kijken en te genieten. Wij tonen je de weg naar de klassiekers onder de bloesemwandelingen, én enkele verrassende geheimtips.

wandelen fietsen bloesems

Fruitvalleiwandeling rond Sint-Truiden

Bij Sint-Truiden verrast een mooi natuurgebied met oude kersenhoogstamboomgaarden, poelen en bronnetjes. Wat verder kom je een bloesemzee van appel- en perenbomen tegen. Het lijken wel wit-roze heuvels! Voor deze fruitvalleiwandeling zijn er lussen van 2,7 km, 7 km en 11 km. De route is met blauwe, oranje en rode bordjes bewegwijzerd vanaf de achterkant van het station van Sint-Truiden. Je kunt het plan ook downloaden via visitsinttruiden.be/wandelplannen.

Voor kinderen: op de korte wandellus (2,7 km) vind je allerlei leuks onderweg zoals vogel- en insectennestjes, een glijbaan over een beek, een poel met schepnetjes en loep om waterbeestjes te bestuderen… Bij aankoop van de wandelkaart krijg je een Speelvogelqueeste-doe-boekje voor kinderen vanaf 4 jaar, visitsinttruiden.be/fruitvallei.

Natuurwandelingen rond Borgloon

Ook in en rond Borgloon, Ulbeek of Zammelen, Mettekoven of Grootloon, zie je de fruitstreek op z’n mooist. Een goede leidraad zijn de ‘greenspot’-wandelingen, die vaak langs onverharde paden lopen. Elke ‘greenspot’ is een centraal vertrekpunt met drie of vier routes van verschillende lengte. De routes zijn bewegwijzerd met rode, oranje, blauwe of groene bordjes.

  • Kies één van deze ‘greenspots’ als vertrekpunt: Grootloon, Rullingen, Mettekoven of  Zammelen. Meer info op borgloon.be.
  • Of koop een wandelbox met 10 Greenspots en wandelkaarten door Haspengouw op wandeleninlimburg.be.

Voor kinderen: in Grootloon ligt een speelboomgaard, die je alleen te voet (of met de fiets) kunt bereiken: een ravotplek met klautertuigen, een reuzenhangmat en fruitweetjes. Meer info via Greenspotwandeling Grootloon, borgloon.be.

Op het domein van Alden Biesen

In april baadt ook het domein rond Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen in een bloesemsfeer. Volg op eigen houtje de bewegwijzerde route van 4 km (blauw ruitje) of ga elke zondag van april vanaf 14 uur mee op een bloesemwandeling mét gids. Deelname kost € 5, reserveren aangeraden (niet verplicht).

Voor kinderen: op verschillende momenten in april is er een kleuterbloesemwandeling met verhalen en een gastoptreden van jeugdacteur Stijn Moekaars. Enkel na reservatie. Meer info op bezoekbilzen.be/bloesems.

GEHEIMTIP: Wandelgebied Vrijhern bij Hoeselt

In het wandelgebied Vrijhern bij Hoeselt liggen schitterende hoogstamkersen-boomgaarden, misschien wel de oudste van de streek. Het wandelgebied is minder bekend en dus rustiger in de bloesemtijd. Je passeert ook langs het Kasteel van Hardelingen. Vertrekpunt is de Kluis van Vrijhern, een oude lemen woning.

Je kunt de route downloaden op wandeleninlimburg.be.

Het Hageland

Boomgaardenwandeling in Glabbeek

Kapellen, een deelgemeente van Glabbeek, is misschien wel hét fruitdorp van het Hageland. De bloeiende bomen – witte perelaars, roze appelaars – zijn niet bij te houden tijdens de Boomgaardenwandeling (8 km). Ook andere mooie natuurgebieden onderweg, zoals het Krimmelbos en de Vallei van de Steenbeek. De Boomgaardenwandeling is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met rode opdruk.

Je kunt de kaart ook downloaden via toerismevlaamsbrabant.be/bloesems (‘wandelen tussen de fruitbomen’).

De Betuwe

Langs oude dijken en landgoed Mariënwaerdt

Het landschap tussen Beesd en Tricht is een Betuweklassieker die je onder meer met het Leidschehoevenpad (9 km) kunt verkennen. Je wandelt langs oude dijken,  hoogstam-boomgaarden en het 900 hectare grote landgoed Mariënwaerdt.

Raadpleeg hier de wandelingen.

Rolstoelvriendelijk bloesempad

Door de boomgaard van Landcommanderij Alden Biesen slingert zich een breed vlonderpad van twee kilometer. Zo kun je ook als rolstoelgebruiker – of met een kinderwagen – de bloesemsfeer van dichtbij opsnuiven. Op het pad ligt ook een mooie picknickplek.

Meer info vind je hier.

wandelen fietsen bloesems

Kunst tussen de bloesems

Sinds enkele jaren kun je in elf Hagelandse gemeenten kunstwerken tussen de bloesems ontdekken, die je anders naar het landschap laten kijken. Een speciale zitbank, een zeshoekige kijkbuis, een uitkijktoren van stalen appelkisten, een ‘huis’… elk kunstwerk vertelt een verhaal en biedt je een mooi landschapszicht.

Neem zeker een kijkje op toerismevlaamsbrabant.be/bloesems (‘fruitbeeldige kunstwerken’).

GEHEIMTIP: Bloesems by night

Extra sfeervol: een avondwandeling tussen de bloeiende boomgaarden, waar vuurpotten of fakkels voor licht en warmte zorgen.

  • In april zijn er vier schemerwandelingen in de boomgaard van Gezond van bij Ons, inschrijven via Toerisme Sint-Truiden, visitsinttruiden.be/bloesem.
  • Tijdens ‘Bloesemfestival Lumineus’ worden op zaterdag 6 april de hoogstamboomgaarden van landcommanderij Alden Biesen in Bilzen magisch verlicht. Foodtrucks, livemuziek en lichtkunstwerken zorgen voor extra sfeer, visitbilzen.be/lumineus.

Tekst: Inge Taucher • Foto’s: Tim De Backer, Toerisme Zuid-Limburg, Toerisme Kortenaken, Kristien Wintmolders, Toerisme Sint-Truiden, Toerisme Borgloon, Toerisme Limburg

Nog meer bloemenpracht:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."