Wandelroute: de Asselkouterwandeling tussen Munte en Baaigem
Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week stappen we langs twee kleine dorpjes op de rand van de Vlaamse Ardennen: Munte en Baaigem.
Weidse vergezichten en listige camouflage
Door de lockdown zijn veel toeristische bestemmingen en de horeca gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer kunnen wandelen. Integendeel, het is een kerngezonde activiteit, als je de regels in acht neemt die jeΒ hierΒ vindt. Met een bijkomende vraag: toon zowel bij het eventueel parkeren van je auto als op de wandelroute respect voor de bewoners en je mederecreanten. Heel veel wandelplezier!
Twee boerendorpjes in de echte betekenis van het woord: de landbouw is een hoofdactiviteit in deze streek. We ontmoeten ook heel wat geschiedenis onderweg, al heeft die ook met andere gebeurtenissen te maken. Munte, waar we starten, is een deelgemeente van Merelbeke, Baaigem hoort bij Gavere. We zitten hier op de grens van Scheldeland en de Vlaamse Ardennen. Een beetje heuvelachtig is deze streek wel: vertrekplaats Munte kreeg haar naam van het woord ‘mont’ (berg): het ligt dan ook op een heuvel. Maar pas in Baaigem stappen we echt de Vlaamse Ardennen binnen. Net door die heuvels word je onderweg meer dan eens getrakteerd op heerlijke vergezichten, op heel heldere dagen zelfs tot Gent!
Munte is een charmant landelijk dorpje met een geklasseerd dorpsgezicht. We volgen van hier de zeshoekige bordjes van deΒ Asselkouter-route in wijzerzin, dus eerst oostwaarts. Wat verder stoten we links al op een echt middeleeuws slot, Ter Zinkt. Het werd opgetrokken in 1431, maar in de negentiende eeuw grondig verbouwd. Een heel ander soort overblijfsel zijn de vele bunkers die we onderweg tegenkomen: in Munte alleen al staan er 25 uit de jaren ’30! Ze waren bedoeld als verdedigingsgordel en listig gecamoufleerd als kleine boerderijtjes, schuurtjes of arbeiderswoningen. Tijdens de oorlog zelf hebben ze amper een rol gespeeld.
Wat verderop, nadat onze route terugdraait naar Munte, komen we een oud Karmelietenklooster tegen uit 1667. We scheren weer langs het kleine dorpje (waar in betere tijden een paar restaurants je warm ontvangen) richting Baaigem. Piepklein, duizend jaar oud, in de Vlaamse Ardennen, en alweer op een heuvel die een paar steile klimmetjes vergt. We stappen door puur landelijk gebied naar de Prinsenmolen, die op een heuvel staat. Hier stond ooit een houten molen uit 1551 die eigendom was van de beroemde Egmont, prins van Gavere. Later werd dat een stenen exemplaar. Sinds enkele jaren is het een woonhuis.
Intussen hebben we weer de draai naar onze startplek gemaakt, maar we wijken nog even uit in de richting van de Makegemse bossen en het Heilige Geestbos, al blijven we langs de rand wandelen. Voor we daar aankomen, doemt de mooie kinderboerderij ’t Bakkershof nog voor ons op. In normale omstandigheden kan iedereen er op zondagnamiddag een kijkje nemen en de dieren bewonderen. Op andere dagen moet je een afspraak maken, en je kunt er misschien zelfs pannenkoeken afhalen. Ga zeker op de website kijken hoe de toestand momenteel is. Als we de bossen voorbij zijn, trekken we bijna in rechte lijn terug naar onze startplek. Dit was een heerlijke uitwaaiwandeling!
Meer info
Nog meer over de Asselkouter-wandeling vind je hier. Deze route is door wandelaars verkozen tot een van de vijf mooiste van Oost-Vlaanderen. Over de vier andere vind je hier meer informatie.
De Asselkouter-route praktisch
- Vertrekpunt: Munteplein, 9820 Munte
- Afstand: Β 13 km
- Periode:Β altijd uitvoerbaar
- Traject:Β aangegeven met zeshoekige bordjes
- Extra info: download het gratis wandelkaartje en de gpx-file hier
(c) Coverfoto: Toerisme Oost-Vlaanderen
Nog meer uitstapideetjes:
- Wandelroute: de Bloesemwandeling rond Zoutleeuw
- Oeverhoppen op de fiets
- Gpx voor beginners: wandelen en fietsen met de smartphone
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!