Wandelroute: Limburgs landelijkste charme
Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week stappen we door en rond Borgloon, een mooi landelijk stadje met een middeleeuws en … Romeins verleden.
Hoge hellingen, vlakke velden
Door de lockdown zijn veel toeristische bestemmingen en de horeca gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer kunnen wandelen. Integendeel, dat is een kerngezonde activiteit, als je de regels in acht neemt die jeΒ hierΒ vindt. Met een bijkomende vraag: toon zowel bij het eventueel parkeren van je auto als op de wandelroute respect voor de bewoners en je mederecreanten. Heel veel wandelplezier!
Deze streek verkenden we onlangs al eens per fiets, maar te voet geniet je een uurtje of twee extra van de weidse heuvellandschappen, de rust en vooral ook het mooie stadje Borgloon met zijn voormalige stadhuis uit de 12de eeuw. Ooit stond hier een burcht uit dezelfde periode, vandaag is er nog enkel de burchtheuvel achter de bibliotheek, die je een prachtig panoramaΒ op de omgeving biedt.
Van hieraf verlaten we het dorp en trekken we de velden in – of beter de boomgaarden, niet met de klassieke kleine fruitboompjes, maar met statige hoogstammen. Als je snel bent, staan sommige misschien nog in bloei, maar ook daarna is er langs de veldweggetjes nog veel moois te zien. Uiteindelijk komen we uit bij de Romeinse Kassei, een stukje traject van een vroegere heirbaan, die ooit in een bijna rechte lijn van Sint-Truiden naar Tongeren leidde. Hier komen we een bijzondere rustplek tegen met zitelementen, ontworpen door kunstenaar Hans Lemmens, die zich liet inspireren door Romeinse villa’s.
Een tijdje wijken we af van de Romeinse Kassei om de Bollenberg op te gaan, met alweer een prachtig breed blikveld als beloning. Daarna gaan we weer de heirbaan op, bij een speelboomgaard. Dit is ook een officiΓ«le bivakplaats, er staat zelfs een barbecue, die je in gewone tijden kunt reserveren via Toerisme Borgloon. Van hier gaat het richting Grootloon, dat we bereiken nadat we nog eens langs een mooie, uitgestrekte hoogstamboomgaard zijn voorbijgetrokken. Ook het kerkje hier dateert uit de 12de eeuw, de glorietijd van de Heren van Loon.
Stilaan draait onze route weer naar het vertrekpunt. Maar we klimmen wel eerst langs de hoogstammen omhoog en volgen dan een betonpad langs laagstamfruitbomen. Na een bocht stoten we rechts op het beroemde doorkijkkerkje van Gijs Van Vaerenbergh, met op de heuvel in de achtergrond de kerk van Borgloon. Daar stappen we nu terug naartoe, aan het eind over een steil pad tussen hagen.
We maken nog een ommetje langs de Graaf, de vroegere stadswallen, met uitzicht op wijnkasteel De Groote Mot en de wijngaarden, die je in gewone tijden kunt bezoeken na reservatie. Via de middeleeuwse Kattensteeg trekken we weer het historisch centrum binnen. EΓ©n van de trekpleisters is hier fruitbelevingscentrum Stroopfabriek, waar je het vroegere proces van de stroopproductie kunt volgen. Opgelet: vooraf reserveren is ook hier altijd verplicht!
Meer info
Nog meer over deze uitstap vind je hier. Een kaartje van vier wandelingen vanaf Greenspot Grootloon kun je hier kopen voor β¬ 2,50. De verzamelbox van alle Greenspot-Wandelingen (10 vertrekplaatsen, samen goed voor 400 km wandelplezier) plus twee extra uitstappen koop je hier voor β¬ 15.
De Grootloon-wandeling praktisch
- Vertrekpunt:Β De Klappoel – Kortestraat, 3840 Borgloon
- Afstand: 8,8 km
- Periode:Β altijd uitvoerbaar
- Traject:Β aangegeven met zeshoekige bordjes, oranje plus
- Extra info: download het gratis wandelkaartje en de gpx-file hier
(c) Coverfoto: Toerisme Limburg
Nog meer uitstapplezier in eigen land:
- Wandelroute: de Asselkouterwandeling tussen Munte en Baaigem
- Fietsen langs de Haspengouwse boomgaarden
- Wandelroute: de Kasteeldomeinwandeling in Pepingen
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!