Winterkamperen: zo maak je er een geslaagde trip van
Kamperen kan enkel in de zomer? Nee hoor! Winterkamperen vraagt dan wel iets meer voorbereiding, maar het is nΓ©t zo leuk. We delen graag onze tips en tricks voor een aangename winterse kampeertrip.Β
Waarom winterkamperen echt de moeite waard is
Koukleumen krijgen vast al de bibber bij de gedachte aan ’s winters buiten wakker worden in een tentje. Toch is winterkamperen een unieke ervaring, en wel hierom:
Rust en stilte
Tijdens de winter is het veel rustiger op campings dan tijdens de zomer. Heel wat dieren doen hun winterslaap, waardoor er – zeker wanneer het sneeuwt – een oorverdovende stilte valt over de natuur. Heerlijk om je even alleen te voelen op de wereld.
Winterse natuurpracht
Kale bomen, mist over de weilanden of een besneeuwd landschap… Geen mooier moment om de natuur te bewonderen dan tijdens de winter. Je hoeft bovendien niet ver te wandelen om al dat moois te aanschouwen, want zodra je je tent of deur van je camper opendoet, sta je er middenin.
Goedkoop
Een wintersportvakantie is duur, en ook vakantiehuisjes in sneeuwgebieden zijn meestal snel verhuurd of erg prijzig. Met de tent eropuit trekken is een goedkopere optie, hoewel je soms wat duurder materiaal moet aanschaffen om warm te blijven, maar ook met een camper reizen hoeft geen dure ervaring te zijn. Via deelplatforms als Camptoo of Goboony kun je er eentje huren in een prijsklasse van jouw keuze.
Gezellig
Tot slot is winterkamperen gewoon supergezellig! Maak een kampvuurtje, duffel jezelf goed in en geniet van een kop thee of warme chocolademelk aan het knisperende vuur.
Tips voor een geslaagde kampeertrip
Kies een goede locatie
Om ’s winters te kamperen hoef je niet ver te rijden. In BelgiΓ« en Nederland vind je heel wat mooie plekjes waar je met de camper of tent kunt staan. Let er wel op dat het tijdens de kerstvakantie wat drukker kan zijn dan tijdens de rest van de wintermaanden. Trek je er met de tent op uit? Weet dan dat wildkamperen in BelgiΓ« verboden is. Er zijn wel bivakzones waar je gratis je tent kunt opzetten of je kunt zelfs in iemands tuin overnachten.
Neem het juiste materiaal mee
Het spreekt voor zich dat je in de winter ander materiaal nodig hebt dan tijdens een zomerse kampeertrip. Naast je reguliere kampeergerief mag je dit ook niet vergeten:
- Thermisch ondergoed en sokken
- Grondzeil om onder je tent te leggen (heel wat kou komt van de grond)
- Isolerende slaapmat en winterslaapzak (met een hoge R-waarde of thermische weerstand)
- Eventueel een kruik of thermofles die je kunt vullen met warm water
- Een slaapmuts (er gaat immers veel warmte verloren via je hoofd)
- Waterbestendige lucifers en een brander op petroleum of benzine (gasaanstekers en -branders laten het al eens afweten wanneer het koud en vochtig is)
Hou vocht buiten
Vochtige lucht warmt minder snel op dan warmere lucht. Hang natte handdoeken of kleren buitenΒ te drogen, en ga bijvoorbeeld niet met natte haren slapen. Daarnaast is het een goed idee om je tent of camper te verluchten, want onze adem verspreidt namelijk ook vocht.
Blijf ’s nachts warm
Een slaapzak is bedoeld om je warm te houden ’s nachts. Drink voor het slapengaan een warm drankje of maak nog even een wandeling waardoor je het warm krijgt (let wel op dat je niet gaat zweten) en kruip dan meteen je slaapzak in. Doe niet te veel kleren aan, want dan verdwijnt het isolerende effect van je slaapzakvulling.
Nog een extra tip: vul je slaapzak met handdoeken of kleren die je de volgende dag wilt aandoen. Een gevulde slaapzak blijft langer warmΒ Γ©n je kunt meteen warme kleren aantrekken als je ’s ochtends opstaat.
Ook interessant:
- Overnachten op wieltjes: door de Kempen met je camper
- Ontdek de allermooiste winterwandelingen in ons Libelle Wandelpakket!
- 5x winterse activiteiten in Zwin Natuur Park
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!