Zeg niet zomaar muis tegen de eikelmuis
In de nieuwe rubriek ‘Dieren in nesten Bouwt’ nodigt Chris Dusauchoit je uit om mee te bouwen aan een nieuw natuurgebied voor onze inheemse dieren. Dat kan door eenvoudige ingrepen op je terras, balkon of in je tuin. Op www.een.be/diereninnesten kan je aangeven welke acties je uitgevoerd hebt om zo vierkante meters natuur te verzamelen. En je kan er ook een mooie prijs mee winnen! Van alle fragmentjes om onze inheemse dieren in je tuin te helpen, is ook een leuk boek verschenen: Dieren in nesten in je tuin (uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts). In dit rijkelijk geïllustreerde handboek vind je massa’s extra tips en informatie om dieren zoals de bij, de egel, de vlinder, de huismus of de vleermuis te helpen in je eigen tuin. Het boek is geschreven door medewerkers van Natuurpunt en rijk geillustreerd door fotografen die als vrijwilliger voor Natuurpunt actief zijn. Meer informatie vind je hier: http://winkel.natuurpunt.be/toon_artikel.aspx?artikel=3469
Tip 1: Piep zei de muis in het muizenhuis
Hang een eikelmuiskast (download het bouwplan op http://www.natuurpunt.be/uploads/biodiversiteit/Dieren%20in%20nesten/eikelmuiskast.jpg). Eikelmuizen nestelen graag in holtes van oude bomen, op zolder of in houten schuurtjes. Die vinden ze steeds minder maar met een nestkast kan zo’n omgeving wel gesimuleerd worden. Tref je er na verloop van tijd de sporen van een eikelmuis aan, neem dan zeker contact op met de zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt. Zij zullen dit goede nieuws graag horen!
Tip 2: Geef ze een appeltje voor de dorst
Plant enkele hoogstamfruitbomen. Voor de meesten onder jullie is het waarschijnlijk niet mogelijk een hele boomgaard aan te planten maar met een paar fruitbomen doe je al heel wat. Je kiest best voor streekeigen soorten. Die passen niet alleen in het natuurlijke landschap maar zijn ook aangepast aan klimaat en bodemgesteldheid. Van sommige soorten plant je best twee exemplaren. Dat bevordert de bevruchting. Vraag het aan een specialist! Met fruitbomen help je niet alleen de eikelmuis, maar ook heel wat andere dieren.
Tip 3: Een eigen bouwwerk
Leg een houtwalletje aan of een eenvoudige steenhoop. Houtwalletjes en natuurstenen muurtjes kwamen vroeger veelvuldig voor in ons rurale landschap. Er is een direct verband tussen het verdwijnen van zo’n kleine landschapselementen en de achteruitgang van diertjes als de eikelmuis. Bundel een hoop takken of stapel wat stenen op mekaar maar je kan ambitieuzer en creatiever voor de dag komen zijn… Bouw bijvoorbeeld een muurtje of ander bouwwerk in je tuin. Kies natuurlijke materialen uit jouw omgeving zoals stenen, stronken, takken en grond. Ook zonder cement of voegsel kan je een stevig bouwwerk maken. Een houten wal of stenen muur is meer dan een omheining, het leeft! Na een tijdje groeit, bloeit en krioelt er van alles op en rond je bouwsel. En wat mooi is, het verandert mee met de seizoenen.
Tip 4: Wees zuinig met gif en muizenvallen
In tegenstelling tot huismuis, bruine rat en zwarte rat, die zich explosief kunnen voortplanten, verloopt de voortplanting van de eikelmuis zeer traag. Vrouwtjes hebben jaarlijks maar één worp, die gemiddeld uit een viertal jongen bestaat. De eikelmuisjes dreigen de dupe te worden van de inspanningen die worden gedaan om mogelijke pestsoorten te bestrijden. Klemmen en gif werken niet selectief en maken veel veel slachtoffers. Wil je toch iets ondernemen tegen ongedierte overgaan, kies dan voor inloopvallen zodat je de dieren kan identificeren alvorens tot de bestrijding over te gaan. Lees meer over de eikelmuis op www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeeikelmuis en op de website van de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt: www.zoogdierenwerkgroep.be
Tips om de huiszwaluw te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordehuiszwaluw
Tips om de egels te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeegel
Tips om de boomkikker en andere amfibieën te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeboomkikker
Tips om de vlinders te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordevlinder
Tips om de huismus te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordehuismus
Tips om de vleermuis te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordevleermuis
Tips om de bij te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordebij