Zo lok je kikkers en amfibieën naar je vijver!
In de nieuwe rubriek ‘Dieren in nesten Bouwt’ nodigt Chris Dusauchoit je uit om mee te bouwen aan een nieuw natuurgebied voor onze inheemse dieren. Dat kan door eenvoudige ingrepen op je terras, balkon of in je tuin. Op www.een.be/diereninnesten kan je aangeven welke acties je uitgevoerd hebt om zo vierkante meters natuur te verzamelen. En je kan er ook een mooie prijs mee winnen!
Tip 1: Leg een amfibievriendelijke vijver aan
Kies een zonnig plekje uit. De vijver zou minstens voor de helft in de zon moeten liggen. Amfibieën zijn koudbloedige dieren en verkiezen water dat snel opwarmt. Niveauverschillen zijn daarom zeer belangrijk. Maak de oevers niet te stijl en creëer een ondiep gedeelte waar de amfibieën kunnen opwarmen en hun eitjes leggen. Een diep gedeelte van zo’n 100 cm is dan weer nodig om strenge vrieskou te overleven. Laat de vijver nooit helemaal dicht vriezen. Plant voldoende water en oeverplanten. Die zorgen voor beschutting, voedsel en zuurstof in het water. Als je vijvertje geschikt is, komen de amfibieën vanzelf.
Tip 2: Zet je vissen apart
In een amfibievriendelijke vijver zitten geen vissen want die eten de larven of eitjes van amfibieën. Heb je al een vijver met vissen? Misschien kan je het vijvertje wel uitbreiden met een apart amfibieën gedeelte? Zorg er dan wel voor dat de vissen niet in het amfibieëngedeelte raken. Dat kan met een afscherming van folie of plastiek. Met plantjes, stenen of een houtstronk kan je de afscherming camoufleren.
Tip 3: Zie het groen!
Alle amfibieën hebben nood aan voldoende schuilmogelijkheden buiten het vijvertje. Veel groen is daarom erg belangrijk. Maar je kan nog meer doen. Leg enkele stapeltjes aan met stenen en hout. Je kan keien gebruiken maar een losse stapel bakstenen of dakpannen is even goed. Een oude knoestige boomstronk is ideaal. Tussen de schors en bast vinden de amfibieën niet alleen beschutting tegen de kou en predatoren maar ook voedsel zoals wormpjes en insecten.
Tip 4: Zet geen amfibieën uit!
Koop geen amfibieën om uit te zetten in de tuin. Want op die manier heeft bijvoorbeeld de stierkikker (ook bekend als de brulkikker) zich als invasieve soort kunnen vestigen. Invasieve soorten verspreiden zich snel en hun verspreiding gaat ten koste van inheemse soorten! Even geduld, hoe klein ook, je vijver zal zeker ontdekt worden door amfibieën! Lees meer over de boomkikker en de tips op www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeboomkikker
Tips om de vlinders te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordevlinder
Tips om de huismus te helpen: [LINK_HREF id=4]
Tips om de vleermuis te helpen: [LINK_HREF id=5]
Tips om de bij te helpen: [LINK_HREF id=6]