Met deze tips overleef je de Dodentocht
Ieder jaar trekken duizenden ervaren Γ©n minder ervaren wandelaars naar Bornem om deel te nemen aan de Dodentocht. Het doel? 100 kilometer wandelen op minder dan 24 uur. Een pittige uitdaging, waarvoor deze tips ongetwijfeld van pas komen.
1. Een goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is belangrijk als je uren aan een stuk wandelt. A.S.Adventure geeft enkele tips over wat je allemaal kunt voorzien:
De juiste kleding
- Kies voor kledij die flexibel is en niet knelt of wrijft op je huid, in een sneldrogende stof zoals bamboe, tencel of polyester. Dit houdt je comfortabel bij nat of net heel warm weer.
- Kleed je in laagjes, zodat je onderweg iets kunt uittrekken als het te warm wordt.
- Neem wat extra warme kledij mee om spierkrampen te vermijden, vooral voor ’s nachts. Omdat een rugzak zoveel kilometer meesleuren niet zo comfortabel is, zorg je best dat iemand je kledij kan komen brengen.
- Zorg ’s nachts voor een goede zichtbaarheid. Een fluohesje en een zaklamp kunnen je daarbij helpen.
- Trek wandelsokken aan. Die zorgen ervoor dat je voet minder in je schoen schuift en dankzij de afgeplatte naden voel je nergens wrijvingspunten of druk. Bovendien verkleinen ze het risico op blaren, omdat ze je voeten goed droog houden.
- Neem reservekousen mee: als je kousen nat zijn door regen of zweet, kun je een nieuw paar aantrekken.
- Voorzie ook handschoenen (om ’s nachts aan te kunnen trekken) en een waterdichte wandeljas.
De juiste schoenen
- Een paar stevige en comfortabele wandelschoenen die afgestemd zijn op de ondergrond zijn tijdens de Dodentocht een must. Kies je schoenen op basis van comfort, ondersteuning, waterdichtheid en demping: zoΒ voorkom je vermoeide voetenΒ en blessures, zoals blaren of een verzwikte enkel. Hou ook rekening met het gewicht van de schoenen, want hoe lichter je schoenen, hoeΒ minder energieΒ het je kost om bij elke stap je voeten op te tillen.
- Wandelschoenen hebben meer tijd nodig om aan je voet te wennen. Loop ze daarom goed in: wandel er thuis mee rond, draag ze in het dagelijkse leven, en ga er uiteraard ook lang mee wandelen.
- Heb je je schoenen al langer in je bezit, geef ze dan nog eens een grondige onderhoudsbeurt. Dat kan bijvoorbeeld bij de Care & Repair-service van A.S.Adventure.
2. Eigen tempo
Wie deelneemt aan de Dodentocht start dikwijls enthousiast en in feeststemming aan de lange tocht, vaak op een te snel tempo. Laat je niet verleiden door de groep om sneller te wandelen. Luister naar je lichaam en begin op een rustig tempo. De kans is groot dat je snelle vertrekkersΒ na enkele tientallen kilometers alweer inhaalt.
3. Blijven bewegen
Wanneer je al enkele kilometers in je benen hebt, is het beter om te blijven bewegen. Hoe aantrekkelijk het ook is om even te gaan zitten, niet doen! De kans bestaat dat je spieren verzuren en de tocht des te moeilijker wordt. Probeer dus ook bij een eet- of toiletstop nog zoveel mogelijk te bewegen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
4. Blaren verzorgen
Heb je, ondanks goede wandelsokken en -schoenen, toch blaren opgelopen tijdens de Dodentocht? Verzorg ze dan goed. Maak de blaar en omgeving schoon met stromend water of ontsmettingsmiddel, prik ‘m aan met een steriele blaarprikker of naald die ontsmet is met ontsmettingsalcohol en druk ‘m voorzichtig leeg. Dek de blaar af met een wondpleister.
Nog hulp nodig? Het Rode Kruis is op iedere controlepost aanwezig voor de juiste verzorging.
5. Voldoende eten en drinken
Tijdens zware fysieke inspanningen is het belangrijk je lichaam van voldoende energie te voorzien. Neem dan ook alle snacks en drankjes aan die je tijdens de tocht worden aangeboden door de organisatie, ook al heb je op dat moment geen honger.
Voorzie ook zelf een drinksysteem om je tijdens het stappen voldoende water of energiedrank te kunnen drinken en hou wat energierijke snacks op zak voor een extra boost. Kleine leuke extraatjes (zoals een Chokotoff) zijn ook leuk om mee te nemen: je kauwt er lang op en het geeft je iets om naar uit te kijken als je een dipje hebt.
6. Collegialiteit
Als je deelneemt aan een evenement als de Dodentocht, heb je er al snel duizenden vrienden bij. De sfeer is dan ook top! Moedig je collega-deelnemers aan, ook al ken je ze niet. Zie je het even niet meer zitten? Sla dan een babbeltje met een van de mede-wandelaars. Het helpt je om je gedachten te verzetten, maar zo leer je ook veel mensen kennen.
7. Doorbijten!
En tenslotte… Blijven volhouden! In plaats van je op de eindstreep te concentreren, focus je op de controleposten. Probeer er niet aan te denken hoeveel kilometers je nog voor de boeg hebt, maar eerder hoeveel je er al gedaan hebt. Leuke mensen om mee te praten, goede muziek of een podcast in je oren… het kan je allemaal helpen om je doel te bereiken.
Ben je bijna bij de finish? Dat zijn de zwaarste loodjes! Vraag aan vrienden om je gezelschap te komen houden tijdens de laatste kilometers, wanneer iedere meter er één te veel is. Doorzetten! Gaat het écht niet meer? Durf dan te stoppen. Deelnemen is belangrijker dan aankomen. Volgend jaar is er immers weer een kans.
Heel veel succes tijdens deze Dodentocht!
Lees ook deze artikels:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!