Zo zorgen restaurants ervoor dat je meer spendeert
Ga je dit weekend op restaurant? Kijk eens of je deze trucjes herkent.
Geen eurotekens
Sommige restaurants zetten op hun menukaart liever 9, in plaats van β¬ 9. Waarom? Omdat het euroteken ons eraan herinnert dat we geld aan het uitgeven zijn. Het is dus een psychologisch trucje dat ervoor zorgt dat je je meer focust op het eten en minder op het geld dat je uitgeeft.
Uit grootmoeders tijd
Welke prefereer jij: ‘Appeltaart’ of ‘Appeltaart op grootmoeders wijze’? De kans is groot dat je de laatste hebt gekozen. Deze doet je namelijk denken aan die zelfgemaakte appeltaart, zoals je oma die voor je bakte. En dat nostalgisch gevoel kan je overtuigen het te proberen.
Structuur
Volgens ABCΒ News kijken mensen eerst naar de rechterbovenhoek van de menukaart en als laatste in de linkeronderhoek. Daarom zetten restaurantsΒ vaakΒ de duurste gerechten mooi in die rechterbovenhoek. De goedkopere gerechten staan onderaan of links. Soms staan de goedkopere gerechten zelfs in een kleiner lettertype. Wat het moeilijker leesbaar maakt en waardoor je nog harder je aandacht richt op de duurdere gerechten.
Je eerste gedacht
Restaurants hebben een bepaalde structuur: voorgerecht, hoofdgerecht, dessertβ¦ Volgens Lifehack is het zo dat mensen vaak het eerste item kiezen op de lijst. Dus zorgen restoβs ervoor dat ze hun meest winstgevende gerecht daar zetten.
Mooie fotoβs
Niet veel restaurants zetten fotoβs op hun menukaart, want het kan er snel goedkoop uitzien. Toch kan het werken. Volgens ABC News wordt het eten dat wordt afgebeeld effectief vaker besteld. Duurdere restaurants werken niet graag met dit principe en vervangen de goedkope fotoβs door een aantal stijlvolle illustraties.
PoΓ«tische taal
Restaurantuitbaters zorgen ervoor dat alles zo lekker/goed mogelijk klinkt. Dus lees je op menuβs weleens dingen als: een sappig stukje kip, een krokantje van spek, een bedje vanβ¦
Bron: Lifehack, abc news, beeld: shutterstock