Zomerse budgettip: zo stel je een reisbudget op
Reizen is duur, dat is zeker. Maar hóe duur? Stel voor je vertrek een budgetplan op, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
De kostprijs van een reis gaat hand in hand met de reisbestemming. Een rugzaktoerist in Azië komt misschien langer toe met z’n budget dan een citytripper in Milaan. Maar ook je voorkeuren, de mate van comfort, je culinaire wensen, etc. spelen een rol.
Vóór je vertrek
-
Heb je een vliegtuigreis of een TGV geboekt? De tickets zijn een eerste grote hap uit je budget. Ga op zoek naar de meest voordelige tickets. Bekijk online al je opties of ga naar een reisbureau. Uit onderzoek blijkt dat prijzen voor vliegtuigtickets het laagst zijn rond acht weken voor de reisdatum. Bovendien lijken tickets ’s middags goedkoper dan ’s ochtends.
-
Moet je ingeënt worden? De vaccinaties en de doktersafspraak kunnen oplopen. Als je een malariagebied bezoekt, moet je hiervoor ook pilletjes nemen.
- Heb je voldoende uitrusting? Een tent, een rugzak, warme kleding, een camera, een reisgids, wandelschoenen, zwemgerief,… Als je dingen nieuw koopt, wacht dan tot de solden. Of leen spullen van familie of vrienden.
Tijdens de reis
Op reis heb je verschillende dagelijkse kosten: eten, accommodatie, transport, uitstapjes, musea.. Hoe hoog de kosten zijn, is afhankelijk van je bestemming en eigen wensen. Het laagseizoen is voor jouw portemonnee jouw topseizoen! In het hoogseizoen schieten de prijzen namelijk omhoog. Probeer op voorhand te bepalen hoeveel geld je ongeveer per dag kunt spenderen. Hou daarbij rekening met je eigen wensen en verlangens.
Wil je een mooi hotel of is een hostel voldoende? Ga je telkens uit eten of koop je een picknick in de supermarkt? In reisgidsen en op internet kan je prijzen voor overnachtingen, vervoer en eten vinden. Er zijn ook andere opties dan hotels. Huur misschien eens een huisje.