Zwaluwen maken de lente
In de nieuwe rubriek ‘Dieren in nesten Bouwt’ nodigt [LINK_TEXT id=1] je uit om mee te bouwen aan een nieuw natuurgebied voor onze inheemse dieren. Dat kan door eenvoudige ingrepen op je terras, balkon of in je tuin. Op www.een.be/diereninnesten kan je aangeven welke acties je uitgevoerd hebt om zo vierkante meters natuur te verzamelen. En je kan er ook een mooie prijs mee winnen!
Van alle fragmentjes om onze inheemse dieren in je tuin te helpen, is ook een leuk boek verschenen: Dieren in nesten in je tuin (uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts). In dit rijkelijk geΓ―llustreerde handboek vind je massa’s extra tips en informatie om dieren zoals de bij, de egel, de vlinder, de huismus of de vleermuis te helpen in je eigen tuin. Het boek is geschreven door medewerkers van Natuurpunt en rijk geillustreerd door fotografen die als vrijwilliger voor Natuurpunt actief zijn. Meer informatie vind je hier: http://winkel.natuurpunt.be/toon_artikel.aspx?artikel=3469
Tip 1: Maak wat modder voor de zwaluw
Je kan een verloren onverhard hoekje in je tuin regelmatig nat spuiten of er een ondiep plasje aanleggen, maar ook een nat karre- of bandenspoor volstaat al en daar heb je niet veel plaats voor nodig. Leem kleeft het best, of een mengeling van zand en leem. Voeg er wat stro of hooi aan toe want daar bouwen zwaluwen ook graag mee. Hou het mengsel van april tot eind juni vochtig. Daarna gaan de zwaluwen op bouwverlof.
Tip 2: Stel je dak ter beschikking
Huiszwaluwen zijn erg kieskeurige vogeltjes. Ze verkiezen huizen die ouder zijn dan 10 jaar waarvan de dakrand minstens 30 cm breed is. De dakrand moet in een hoek van 70 tot 90 graden op de muur staan. Zwaluwen geven de voorkeur aan dakranden met een kleur die lichter is dan de muur. Verder houden huiszwaluwen best wel van wat drukte. Een nest boven een deurportaal is geen uitzondering. Oude schoolgebouwen zijn ideaal om een zwaluwenkolonie te huisvesten. Van verkeersdrukte houden ze dan weer niet.
Tip 3: Maak of koop een nestje voor de zwaluw
Je maakt het de zwaluw nog gemakkelijker door een kunstnest op te hangen. Koop of maak er zelf één. Je kan een kunstnest maken met een mengsel van plaaster, cement en grassprietjes. Geef het vervolgens een natuurlijk uiterlijk met geurloze acrylverf. Er zijn ook kunstnesten op de markt die half af zijn en die de zwaluw dus naar believen kan verder bouwen. Keuze te over! Hang er gerust een paar naast mekaar. Het is aan te raden om een meter onder het nest een mestplank van 20cm breed aan te brengen. Dan valt er niets ongewenst naar beneden.
Tip 4: Maak het de zwaluw gemakkelijk
Geef de zwaluw bij het hangen van een kunstnest voldoende aanvliegruimte. Er mogen geen bomen in de aanvliegroute staan, want anders kunnen de dieren het nest niet bereiken. Hang de nesten boven blanke muren of dicht tegen de rand van de gevel aan, zo vermijd je dat uitwerpselen op je ramen, vensterbank of voor het portaal vallen.
Tip 5: Mond aan mond reclame
Praat met je buren en leg uit waarom je de zwaluwen helpt. Zo maak je je buurt enthousiast en krijgen die leuke vogels extra kansen!
Lees meer over de huiszwaluw en de tips op www.natuurpunt.be/bouwmeevoordehuiszwaluw
Tips om de egels te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeegel
Tips om de boomkikker en andere amfibieΓ«n te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeboomkikker
Tips om de vlinders te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordevlinder
Tips om de huismus te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordehuismus
Tips om de vleermuis te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordevleermuis
Tips om de bij te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordebij